TÉMA

Svatý Vincenc

Hurikán Beryl udeřil na Jamajce, platí zákaz vycházení

Oko hurikánu Beryl se ve středu kolem 21:30 středoevropského času nacházelo v Karibském moři asi 30 kilometrů jižně od Jamajky. Hurikán, který si na ostrůvcích v jihovýchodním Karibiku vyžádal nejméně sedm životů, se podle meteorologů sice nedotkl jamajské pevniny, jeho dopady jsou však stejné – silné nárazy větru a přívaly deště, na které se obyvatelé Jamajky připravovali v uplynulých hodinách a dnech. Na ostrově vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení, informovala agentura AP. Ohrožené jsou také Kajmanské ostrovy.
3. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:50|

Karibský ostrov Svatý Vincenc pokryl sopečný popel, další výbuchy mohou následovat

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc pokryl prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká. Ti, kteří nejprve odmítali evakuaci, většinou v neděli nakonec své domovy také opustili. Vědci varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první.
11. 4. 2021|

V Karibiku se probouzejí desítky let dřímající sopky. Vědci studují, jakou hrozbu mohou znamenat

Ve východní části Karibiku v posledních týdnech stoupá vulkanická aktivita. Zvyšuje se činnost sopek na Martiniku, Svatém Vincencovi a Grenadinách. Protože je tato oblast hustě zalidněná a sopky zde v minulosti způsobovaly velké škody, začali potenciální hrozbu zkoumat seismologové.
4. 1. 2021|