Karibský ostrov Svatý Vincenc pokryl sopečný popel, další výbuchy mohou následovat

Východokaribský ostrov Svatý Vincenc pokryl prach z pátečního výbuchu sopky La Soufrière. Na ostrově je stále cítit zápach síry, sopečný popel je všudypřítomný a zastiňuje také slunce, viditelnost je kvůli popelu nízká. Ti, kteří nejprve odmítali evakuaci, většinou v neděli nakonec své domovy také opustili. Vědci varují, že výbuchy mohou pokračovat ještě několik dnů nebo i týdnů a další výbuchy mohou být horší než ten první.

Výbuch z pátečního rána, kdy popel a plyny vyšlehly až do výšky sedmi kilometrů, nestál život žádného ze zhruba sto tisíc obyvatel země.

Vláda zřídila 78 provizorních ubytovacích zařízení, do kterých se uchýlilo asi 3200 lidí. Všechny příchozí do těchto zařízení zdravotníci testují na covid-19, v případě pozitivního nálezu je převážejí do izolace. S evakuací pomáhají také čtyři lodě. Celkem své domovy kvůli prachu a hrozbě horké lávy opustilo na šestnáct tisíc lidí.

„Zemědělství bude těžce zasaženo, možná přijdeme o zvířata a budeme muset opravit domy. Ale pokud budeme živí a budeme mít sílu, tak vše opět společně vybudujeme, lepší a silnější,“ řekl premiér Ralph Gonsalves místní stanici NBC Radio.

Kvůli popelu byly zrušeny některé lety, nízká viditelnost ztěžuje také evakuaci. Ačkoliv padající prach budí obavy, pro zdravé lidi není nebezpečný; lidé by měli nosit roušky a dlouhé rukávy, uvedla profesorka britské Durhamské univerzity Claire Horwellová, která popel z La Soufrière analyzovala, píše agentura AP.

Sopečný popel ve městě Georgetown
Zdroj: Robertson S. Henry/Reuters

Okolní státy včetně Antiguy a Guyany nabídly zemi pomoc a vyslaly buď humanitární zásilky, nebo přechodně otevřely hranice pro zhruba 16 tisíc utečenců, kteří narychlo opustili své domovy zasypané popelem jen s tolika věcmi, kolik se jim vešlo do tašek a batohů.

Výbuch na 1220 metrů vysoké La Soufrière zahubil v roce 1902 přibližně 1600 lidí. Ve východním Karibiku je devatenáct živých sopek, z toho dvě pod vodou poblíž ostrova Grenada. V posledních letech je aktivní jedna z nich – Kick 'Em Jenny. 

Nejaktivnější sopkou ze všech je ale Soufrière Hills na ostrově Montserrat. Sopečnou činnost vykazuje nepřetržitě od roku 1995, zničila hlavní město Plymouth, v roce 1997 zabila nejméně 19 lidí a učinila jihovýchodní část ostrova neobyvatelnou.