TÉMA

Vanuatu

Mocnosti zápasí o nerozvinuté země v Tichomoří. Mají velký strategický význam

Západ hledá spojence mezi ostrovními státy v Tichomoří. Tento týden oblast kromě amerických ministrů navštívil i francouzský prezident. Postoj dlouho přehlížených a nerozvinutých zemí zásadně ovlivňuje bezpečnost v oblasti, kde získává převahu Čína.
29. 7. 2023|

V Číně vymřeli dugongové, méně známí bratranci kapustňáků

Podle nového mezinárodního výzkumu jsou mírumilovní býložraví savci dugongové v Číně už funkčně vyhubení. Příčinou je rozsáhlé ničení jejich životního prostředí i jejich lov.
30. 8. 2022|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Země Quad jsou proti změně statu quo kdekoli ve světě, prohlásil japonský premiér

USA, Austrálie, Japonsko a Indie nebudou tolerovat silovou změnu statu quo, tedy stávající mezinárodní situace, v žádném regionu, zvláště ne v Asii a Tichomoří. Po setkání vůdců zemí aliance Quad to řekl premiér hostitelského Japonska Fumio Kišida. Japonsko oznámilo, že vyslalo do vzduchu své stíhací stroje, protože se k jeho vzdušnému prostoru přiblížila ruská a čínská válečná letadla. Podle informací zahraničních médií Moskva a Peking uspořádaly první společné vojenské manévry od ruského útoku na Ukrajinu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 15:10|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|

K Austrálii pluje obří pemzový koberec, mohl by zachraňovat korály

K Austrálii míří přirozený „koberec“ velikosti Manhattanu. Je tvořený pemzovou vyvřelinou a mohl by pomoci zachránit kriticky ohrožený Velký korálový útes, který v minulých letech kvůli klimatickým změnám z poloviny zemřel. Od hmoty u australských břehů se podle vědců očekává, že může mít pozitivní dopad na organismy, které útes tvoří, nebo s ním žijí v symbióze.
26. 8. 2019|

Nový Zéland od července zakázal plastové tašky na jedno použití

Od pondělka platí na Novém Zélandu úplný zákaz prodeje umělohmotných tašek na jedno použití. Společnostem, které zákaz nebudou respektovat, hrozí velké pokuty.
1. 7. 2019|

Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|