Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.

Čínský ministr zahraničí Wang I ve čtvrtek zahájil desetidenní cestu po tichomořské oblasti návštěvou Šalamounových ostrovů, s nimiž Peking nedávno podepsal bezpečnostní dohodu.

Na programu jeho cesty byly uvedeny rovněž Kiribati, Samoa, Fidži, Tonga, Vanuatu, Papua-Nová Guinea a Východní Timor. S představiteli dalších zemí, které by podle představ Číny měly být do dohody zahrnuty, měl Wang jednat prostřednictvím videokonference. Jedná se o Cookovy ostrovy, Niue a Mikronésii.

Mluvčí americké diplomacie Ned Price minulý týden vyjádřil obavy nad čínskými plány v Pacifiku a varoval, že Čína by mohla pacifické ostrovy využít ve svůj prospěch a destabilizovat region.

Na pondělní tiskové konferenci na Fidži čínský šéf diplomacie Wang a fidžijský premiér Frank Bainimarama nejprve asi třicet minut hovořili, pak ale náhle opustili pódium, zatímco novináři na ně vykřikovali otázky.

Podrobnosti o pondělním jednání tedy zůstaly neznámé, jasné ale bylo, že nejméně jeden tichomořský stát čínský plán neschválil. Další země požadovaly změny v návrhu dohody či odklad rozhodnutí, uvedly zdroje Reuters.

Mikronésie se obává kontroly nad rybolovem i odposlouchávání

Prezident Mikronésie David Panuelo již minulý týden vůdcům ostatních pacifických států dopisem oznámil, že jeho země plán nepodpoří.

Panuelo zdůraznil, že dohoda by zbytečně zvýšila geopolitické napětí a ohrozila stabilitu regionu. Panuelo rovněž upozornil, že Čína by získala kontrolu nad rybolovem a komunikační infrastrukturou v oblasti. Peking by podle mikronéského prezidenta mohl odposlouchávat místní telefonické hovory a zadržovat e-maily.

Čínský ministr zahraničí Wang tichomořské státy vyzval, aby nehleděly na čínské plány s takovým znepokojením. Podle něj některé země zpochybňovaly čínské motivy v Pacifiku, na což jim odpověděl, že Čína podporuje rozvíjející se země i v Africe, Asii a v Karibiku.

Ačkoli Čína dohodu zatím neprosadila, zaznamenala řadu dílčích úspěchů. Wang v zemích, které navštívil, podepsal řadu bilaterálních dohod, uvedla agentura AP.