Čína sleduje postup Ruska i reakci Západu, sama zatím posiluje v Indo-Pacifiku

Události ČT: Čína posiluje v Indo-Pacifiku (zdroj: ČT24)

Ruský útok proti Ukrajině zásadním způsobem mění mocenské poměry i pravidla vztahů mezi státy, a to i na druhé straně planety. Postup Moskvy a kroky Západu proti ní s napětím sleduje Peking. Naposledy ho rozčílilo americké schválení prodeje protiraketového systému Patriot Tchaj-wanu. Čína proto zatím agresivně posiluje své postavení v asijském regionu.

Čína jako strategický partner Ruska zneužívá válku na Ukrajině k očerňování Spojených států. Tvrdí, že obrannou alianci podobnou NATO budují v Tichomoří. „NATO je produktem studené války a jako takové mělo být po rozpadu Sovětského svazu zrušeno,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Svět se soustředí na Rusko a Peking mezitím vyzbrojil tří útesy v Jihočínském moři. Na snímcích oblasti jsou vidět vojenské stavby včetně raketových ramp, leteckých hangárů a radarů. Zároveň posiluje pobřežní stráž ve Východočínském a Jihočínském moři.

Přestože informace týkající se armády jsou státním tajemstvím, komunistický tisk se chlubí, že se k ní přidá dvacítka vojenských lodí s děly a protiletadlovými raketovými systémy.

Země v Indo-Pacifiku, které mají s Čínou napjaté vztahy, s americkou armádou spolupracují. Například se konají manévry s Filipínami, dosud největší, které obě strany na souostroví společně uspořádaly, uvádí stanice al-Džazíra. 

K alianci podobné NATO ale má spojenectví daleko. „Existuje spolupráce v otázkách námořní bezpečnosti a strategických výměn, ale je to velmi daleko toho, aby se dohodli na vzájemné obraně,“ vysvětluje analytik Ken Jimbo z The Canon Institute for Global Studies (CIGS) na tokijské Keio University.

Pro USA je Čína prioritou

Vyvažování sílící Číny v indo-pacifickém regionu má současná americká administrativa za jednu z priorit. Společně s Velkou Británií proto pomůže vybudovat Austrálii novou moderní ponorkovou flotilu. Pro Washington je to natolik důležité, že tento krok udělal i přes extrémní nevoli tradičního spojence – Francie, která měla Austrálii plavidla původně dodat.

Canberra bude spolupracovat i na vývoji hypersonických zbraní. Znepokojuje ji bezpečnostní dohoda Číny se Šalamounovými ostrovy, která umožní Pekingu vybudovat námořní základnu dva tisíce kilometrů od australských břehů. „Snažíme se čelit rostoucím hrozbám a tlakům a reagujeme na ně,“ uvedl australský premiér Scott Morrison.

Chování čínské pobřežní stráže ohrožuje cízí plavidla v Indo-Pacifiku. Nedávno málem způsobila srážku s filipínskými loděmi.