TÉMA

Indo-Pacifik

Stoltenberg: Výsledek ruské války na Ukrajině ovlivní globální bezpečnost na desetiletí

Ruská agrese proti Ukrajině je největší bezpečnostní krizí za poslední generace. Při úterním slavnostním zahájení summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu to prohlásil její generální tajemník Jens Stoltenberg. Americký prezident Joe Biden poté uvedl, že USA a spojenci poskytnou Ukrajině dalších pět systémů protivzdušné obrany. Rusko podle něho nesmí zvítězit. Stoltenbergovi udělil Prezidentskou medaili svobody.
9. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 00:39|

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:17|

Washington utužuje spojenectví v Pacifiku

Spojené státy a Japonsko výrazně utužily vojenské partnerství. Jde o nejvýraznější změny od jeho uzavření před více než šedesáti lety. Americký prezident Joe Biden po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou mimo jiné avizoval vojenské cvičení USA, Japonska a Velké Británie.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:39|

Čína sleduje postup Ruska i reakci Západu, sama zatím posiluje v Indo-Pacifiku

Ruský útok proti Ukrajině zásadním způsobem mění mocenské poměry i pravidla vztahů mezi státy, a to i na druhé straně planety. Postup Moskvy a kroky Západu proti ní s napětím sleduje Peking. Naposledy ho rozčílilo americké schválení prodeje protiraketového systému Patriot Tchaj-wanu. Čína proto zatím agresivně posiluje své postavení v asijském regionu.
8. 4. 2022|