Washington utužuje spojenectví v Pacifiku

Spojené státy a Japonsko výrazně utužily vojenské partnerství. Jde o nejvýraznější změny od jeho uzavření před více než šedesáti lety. Americký prezident Joe Biden po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou mimo jiné avizoval vojenské cvičení USA, Japonska a Velké Británie.

Biden Kišidu uvítal v Bílém domě při okázalé státní návštěvě pořádané na počest jednoho z nejbližších asijských spojenců Washingtonu. Média událost popisují jako součást snah americké administrativy posilovat svůj vliv v soupeření s Čínou.

Už před jednáním se objevovaly informace o tom, že USA a Japonsko připravují nejvýraznější novinky v bezpečnostní spolupráci od roku 1960, kdy obě země podepsaly dohodu o vzájemné obraně.

Pacifická aliance

Zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová shrnula, že Washington a Tokio budou mimo jiné spolupracovat na vývoji a výrobě zbraní či zreformují své velitelské struktury. Spojené státy mají v Japonsku padesát tisíc vojáků a Tokio je klíčovým spojencem v regionu.

Zpravodajka ČT v Číně Šámalová o summitu USA, Japonska a Filipín (zdroj: ČT24)

„Tohle je nejvýznamnější vylepšení naší aliance od chvíle, kdy byla poprvé vytvořena,“ prohlásil Biden na společné tiskové konferenci s Kišidou. USA, Japonsko a Austrálie podle něj hodlají poprvé spolupracovat na protivzdušné obraně a americko-britsko-australská aliance AUKUS „zkoumá, jak by se mohlo Japonsko přidat k naší práci“.

Americký prezident také řekl, že se těší na „trojstranné vojenské cvičení s Japonskem a Spojeným královstvím“. Britské ministerstvo obrany záhy oznámilo, že první společné manévry trojice zemí se uskuteční příští rok. Podle Reuters plán označilo za „silný vzkaz komukoli, kdo by mohl chtít podkopat“ mezinárodní právní řád.

Šámalová doplnila, že hlavním důvodem Kišidova honosného přijetí v Bílém domě je bezpečnostní situace ve světě a asertivita Číny v Indo-Pacifiku. Biden ocenil také „odvážný“ odpor Japonska vůči ruské agresi na Ukrajině či zlepšení vztahů s Jižní Koreou. „Teď naše dvě země budují silnější obranné partnerství a silnější Indo-Pacifik než kdy dříve,“ prohlásil.

Kišida ve čtvrtek využil svého projevu v americkém Kongresu k vyzdvižení role USA na mezinárodní scéně v době sílících obav spojených s kroky Ruska a Číny. Mimo jiné varoval před ukončením americké podpory Ukrajiny a nastínil paralelu mezi válkou na východě Evropy a vývojem v jihovýchodní Asii.

Důraz na Filipíny

Washington prohlubuje spolupráci také s Filipínami. Prezident Ferdinand Marcos se má s Bidenem setkat ve čtvrtek, kdy dojde i na trilaterální jednání mezi USA, Japonskem a Filipínami. „Je to reakce na dění v Jihočínském moři, kde Filipíny každodenně čelí zastrašování a ohrožování ze strany čínské pobřežní stráže. Týká se to nejen filipínských vojenských plavidel, ale i civilních lodí,“ vysvětluje Šámalová.

Spojené státy v posledních měsících kladou na spolupráci s Manilou velký důraz, do země zamířilo několik vysoce postavených politiků a firmy avizovaly investice za miliardu dolarů, třeba do výroby čipů. Loni také Filipíny a Spojené státy podepsaly významnou vojenskou dohodu, která Američanům umožní přístup do nových oblastí v případě krize v regionu, připomněla korespondentka ČT.