USA prohlubují spolupráci se zeměmi Indo-Pacifiku. Chtějí odstrašit Čínu

Události: USA upevňuje spolupráci v Indo-Pacifiku (zdroj: ČT24)

Spojené státy posilují bezpečnostní aliance v Indo-Pacifiku. Ministři zahraničí a obrany uzavřeli v Tokiu významné obranné dohody s Japonskem a Jižní Koreou. V rámci jednání takzvané Quad neboli čtyřky, jejímiž členy jsou kromě Washingtonu také Indie, Japonsko a Austrálie, odsoudili nebezpečné akce Pekingu v Jihočínském moři.

Japonsko, Indie, Austrálie a Spojené státy mají ambice se pomocí společných manévrů v rámci neformálního uskupení Quad stát protiváhou Číny v Indo-Pacifiku. A to nejen v obraně, ale i v investicích do infrastruktury.

„Quad má chránit základy prosperity Indo-Pacifiku a usilovat o rozvoj a soužití mezinárodního společenství,“ řekla na multilaterálním jednání japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawaová.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena budovala s asijskými partnery aliance a teď pracuje na tom, aby přežily volby. Obranná dohoda o pravidelných manévrech a konzultacích má svázat Washington s Tokiem a Soulem tak pevně, aby vazby nerozvolnil ani případný návrat Donalda Trumpa, který hrozil odchodem z Asie, do Bílého domu.

„Čínská lidová republika, Rusko a Severní Korea ohrožují globální bezpečnost rostoucím důrazem na jaderné zbraně, takže náš vztah založený na rozšířeném odstrašování je důležitější než dřív,“ prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin.

Spolupráce USA a Japonska

Spojené státy mají v Japonsku 56 tisíc vojáků, což je víc než v kterékoliv jiné zemi. Třeba v Německu jich mají kolem 35 tisíc. Jedna z největších základen je například v Jokosuce nedaleko Tokia.

Struktura amerického velení se má změnit, aby lépe spolupracovalo s japonskou armádou, kterou čeká modernizace. „Míříme na zdvojnásobení obranného rozpočtu na dvě procenta HDP. To nám umožní spoustu nových typů nákupů, které změní koncept orientovaný výhradně na obranu,“ předestřel analytik The Canon Institute for Global Studies (CIGS) při univerzitě v Keio Ken Džimbo.

Washington chce využít i japonský průmysl, aby zmírnil tlak na zbrojovky vyvolaný poptávkou kvůli válkám na Ukrajině a Blízkém východě. Japonci budou vyrábět rakety a usnadní také opravy amerických lodí a letadel.