Poslanci pokračovali v jednáních o úpravách novely o EET

Poslanci pokračovali v sérii několika stovek hlasování o pozměňovacích návrzích k vládní novele o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) do dalších oborů podnikání. Je možné, že se ani v pátek k závěrečnému hlasování o zákonu nedopracují, poslanci kvůli údajnému střetu zájmů Andreje Babiše přerušili hlasování. Uskutečnilo by se v takovém případě příští týden.

Rozhodování o pozměňovacích návrzích začalo v polovině tohoto týdne. Páteční hlasovací maraton sněmovna zahájila verdiktem o dvou úpravách, které ve středu nedopatřením přeskočila. Zamítla návrh Piráta Mikuláše Ferjenčíka, aby tržby nemuseli evidovat prodejci vánočních stromků a jmelí a velikonočních pomlázek a kraslic. Už ve středu poslanci naopak podpořili v dílčím hlasování návrh rozpočtového výboru, podle kterého bude z EET osvobozen předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Druhý úvodní pozměňovací návrh patřil do série více než 770 úprav podaných ODS, které se týkají vyřazení oborů ekonomických činností podle úřední klasifikace z EET. Poslanci konkrétně zamítli, aby pod evidenci tržeb nespadala výroba a zpracování ostatního skla včetně technického. Nyní budou pokračovat v hlasování o dalších oborech ekonomických činností, zbývá jich kolem pěti stovek. Ani jednu dosud z EET poslanci nevyňali.

Zpravodaj předlohy Jan Volný (ANO), který jednotlivé pozměňovací návrhy uváděl, si k pultu nechal opět přistavit stoličku, aby nemusel stát. Vymezená doba pro schvalování zákonů skončí ve 14:00.

Předloha především rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, například na řemeslníky, zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím platí hlavně pro obchod, restaurace a hotely. Části podnikatelů novela umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, které si vyzvednou na finančním úřadu. Obsahuje i úpravy daně z přidané hodnoty.

Jednání o předloze provází rozsáhlá kritika opozičních stran. Opoziční poslanci například zpochybňovali dosavadní přínosy EET nebo budoucí rozšíření na řemeslníky. Zamítnutí návrhu ani zrušení elektronické evidence tržeb jako celku ale neprosadili. Koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní.