Bělorusko zastavilo dodávky znečištěné ruské ropy do Polska. Německo přerušilo její nákup

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. O problému s kvalitou ropy dopravované z Ruska ve středu informovala agentura Reuters a její informaci potvrdilo ruské ministerstvo energetiky. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo.

Agentura Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, uvedla, že nákup zastavila i Česká republika. Český státní provozovatel ropovodů Mero ale ve čtvrtek odpoledne uvedl, že ropu stále přepravuje podle původního harmonogramu.

„Přepravujeme stále podle původního harmonogramu, instrukci o zastavení přepravy jsme od společnosti Unipetrol neobdrželi,“ řekla agentuře ČTK Mera Radomíra Doležalová. Právě petrochemický holding Unipetrol je jediným pravidelným odběratelem ropy od Mera.

Čistá ropa od pondělí?

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že čistá ropa by se měla dostat produktovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna. 

Ruská média citovala Kozaka, podle kterého by Rusko, Polsko a Bělorusko ještě ve čtvrtek měly jednat o tom, jak částečně odstranit kontaminovanou ruskou ropu z ropovodu Družba na jejich území. V Rusku je již kontaminovaná ropa čerpána do skladů, dodal Kozak. 

Zavřené kohoutky v Bělorusku

„Dostali jsme dopis od polského provozovatele (ropovodu Družba), že rafinerie v Polsku a Německu nemohou přijímat a zpracovávat ropu s takovými ukazateli,“ řekl agentuře Belta hlavní inženýr běloruské společnosti Gomeltransněfť Andrej Verigo. „Na západě je ropovod od (rafinerie) Mazyr zcela zastaven, kohoutky jsou zavřené.“

Polské úřady uvedly, že dokud se záležitost nevysvětlí a dokud nebude vyčištěn přepravní systém, bude Polsko využívat ropu ze svých zásob.

Rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, uvedla, že výroba v rafinerii se nezastaví, a alespoň prozatím ani nebude omezena. Firma bude využívat ropu ze Saúdské Arábie, která se dopravuje po moři do Gdaňsku a pak do rafinerie PKN Orlen v Plocku na severozápad od Varšavy.

PKN Orlen také podle portálu gazeta.pl připomněl, že v současnosti téměř polovina ropy, kterou odebírá, pochází odjinud než z Ruska. Kromě Saúdské Arábie nakupuje tuto surovinu z Norska, Angoly a Nigérie.

Agentura Reuters uvedla, že import surové ropy z Ruska prostřednictvím klíčového ropovodu zastavilo i Německo. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení.

  • Podle obchodníků, kteří jsou partnery několika předních evropských společností, kolísají nyní hladiny organického chloridu mezi 150–330 částicemi na jeden milion (ppm), zatímco maximum je podle normy deset ppm. Obvyklá úroveň pak činí jedna až tři ppm.
  • Zdroj: ČTK

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie. 

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa. Jižní pak vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení. Firma Gomeltransněfť ve čtvrtek uvedla, že na Slovensko a do Maďarska se znečištěná ropa dostane za čtyři až pět dnů. 

Čeští hráči se poradí

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl nyní odkázal na své středeční vyjádření. „O problému jsme byli informováni. Nyní čekáme na kompletní zprávu a poté rozhodneme o dalších krocích,“ uvedl ve středu. Unipetrol patří polské PKN Orlen.

Předseda správy státních rezerv Pavel Švagr svolal kvůli znečištěné ruské ropě na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu.

Cena severomořské ropy Brent ve čtvrtek překonala hranici 75 dolarů za barel, což se stalo letos poprvé. Za tímto růstem stojí především znečištění ruské ropy, jejíž odběr zastavují evropské státy. Dalším důvodem je zpřísnění sankcí Spojených států vůči Íránu.