TÉMA

Angola

Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 20:28|

Macron odjel do Afriky. Slíbil snížení počtu francouzských vojáků a opuštění přístupu „snadného zisku“

Francie hledá nový přístup k Africe. Prezident Emmanuel Macron ve středu odstartoval v Gabonu pětidenní turné po zemích ve středu kontinentu. Zamíří také do Angoly, Konga a Demokratické republiky Kongo. Paříž se tak snaží chytit ujíždějící vlak, který k dominanci na kontinentu veze Rusko a Čínu, ale i korigovat historická selhání.
1. 3. 2023|

V Angole vytěžili růžový diamant. Je největší svého druhu za 300 let

V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů. Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních tři sta let, uvedla agentura AP. Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde byl vytěžen. Už v minulosti se v dole Lulo vytěžily diamanty mimořádné kvality.
27. 7. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

České vědkyně objevily v Africe dva neznámé viry. Přenáší je myši a krysy

Dva nové zástupce rodiny arenavirů a nový kmen již známého arenaviru objevily v jihozápadní Angole vědkyně z Akademie věd ČR (AV). Tyto viry identifikovaly u hlodavců na poměrně malém území. Podle AV viry cirkulující mezi tamními hlodavci dosud nikdo nezkoumal. Výsledky zároveň ukazují na neobvykle velkou rozmanitost arenavirů v daném regionu.
15. 6. 2021|

Odklon od ropy a plynu připraví těžební státy o biliony dolarů

Posun k takzvané zelené energii do roku 2040 připraví státy, kde se těží ropa a zemní plyn, až o třináct bilionů dolarů (až 277 bilionů korun). Uvádí to čtvrteční zpráva organizace Carbon Tracker, která si všímá finančních dopadů ekologičtějších způsobů výroby energie. Státní pokladny by v některých zemích mohly přijít minimálně o čtyřicet procent příjmů.
11. 2. 2021|

OPEC slaví šedesát let. Dříve „těžil“ i z ropných šoků, teď však kvůli rozporům a koronaviru brutálně ztrácí

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) byla založena 14. září 1960 na konferenci v Bagdádu a už desítky let hraje klíčovou roli na ropném trhu, přestože v posledních rocích sužují kartel rozpory a jeho vliv střídavě upadá, upozorňují někteří analytici zejména v souvislosti s břidlicovou revolucí v USA. V posledních měsících navíc cenu ropy rapidně poslala dolů také pandemie koronaviru a hrozí, že by se situace teď mohla opakovat, pokud přijde její druhá vlna.
14. 9. 2020|

Před 80 lety vyjely sovětské tanky T-34. Ve druhé světové osvobozovaly, pak upevňovaly totalitu

Před 80 lety dali Sověti oficiálně zelenou výrobě legendárních středních tanků T-34. Přes zjevné porodní bolesti se stroje staly nepostradatelnou součástí vojenského arzenálu SSSR. Kreml je využíval i po druhé světové válce. Postrachem byly například v maďarských ulicích při potlačení povstání v roce 1956. Pro sovětské generály byly opěvovaným vojenským instrumentem, pro ty, kteří stáli na opačné straně barikád, naopak symbolem útisku a totality.
31. 3. 2020|

Nejbohatší ženu Afriky vyšetřují angolské úřady kvůli korupci a podvodům

Úřady v Angole začaly vyšetřovat dceru bývalého angolského prezidenta Isabel dos Santosovou, která je označovaná za nejbohatší ženu Afriky. Je podezřelá, že získala velkou část svého miliardového jmění díky korupci, podvodům a nevyváženým kontraktům se státními společnostmi uzavřenými během vlády svého otce. Vyplývá to z více než 700 tisíc stran dokumentů, které zveřejnilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). Jsou mezi nimi například faktury, obchodní smlouvy nebo bankovní výpisy.
24. 1. 2020|

Dvě stě tisíc kilometrů a zájemci vítáni. Tatra kolem světa 2 naváže na expedici z dob komunismu

Příští rok na jaře chce expedice Tatra kolem světa 2 navázat na výpravu z osmdesátých let. Zakladatelé projektu plánují ujet přes dvě stě tisíc kilometrů a vozit s sebou dobrovolníky. Cílem je mimo jiné šířit dobré jméno české republiky po světě a natočit dokument, který v tuzemsku ukáže lidem, jak se kde ve světě žije.
16. 8. 2019|

Těžba OPECu je kvůli sankcím USA vůči Íránu nejnižší od roku 2015

Těžba ropy ve 14členné Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v květnu oproti předchozímu měsíci snížila o 60 tisíc barelů denně (b/d) na 30,17 milionu b/d, což je nejnižší úroveň od roku 2015. Vyplývá to z aktuální zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví. Přestože Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, její produkci zvýšila, na kompenzaci propadu íránského exportu postiženého sankcemi Spojených států to nestačilo. V samotném Íránu těžba spadla o 400 tisíc barelů denně.
31. 5. 2019|

Bělorusko zastavilo dodávky znečištěné ruské ropy do Polska. Německo přerušilo její nákup

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. O problému s kvalitou ropy dopravované z Ruska ve středu informovala agentura Reuters a její informaci potvrdilo ruské ministerstvo energetiky. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo.
25. 4. 2019Aktualizováno25. 4. 2019, 19:39|

Nově objevený sklípkan má na zádech záhadný roh. Vědci ho našli v Angole

Přírodovědci objevili v Angole zatím neznámý druh velkého pavouka. Na první pohled je zajímavý svým vzhledem – na zádech má výběžek podobný dlouhému rohu. Nově odhalený sklípkan dostal jméno Ceratogyrus attonitifer a byl přiřazen ke skupině pavouků, jimž se říká „rohatí sklípkani“.
13. 2. 2019|

Angola poslala do kosmu první družici. Na ukrajinské raketě a s ruskou pomocí

Angola má svou první družici. Zařadila se tak mezi africké země s fungujícím vesmírným programem.
27. 12. 2017|

Tvrdý život na angolském venkově: jediný příjem z prodeje zeleniny a studna za odměnu

Podvýživa malých dětí je v Angole jedním z nejpalčivějších problémů venkova. Reportérka ČT Dana Zlatohlávková na místě zjišťovala, jak je to možné, když místní podnebí umožňuje úrodu několikrát ročně a tři čtvrtiny obyvatel se živí zemědělstvím.
16. 12. 2017|

Štáb ČT v Angole: Ženy na venkově ve čtrnácti otěhotní, o zdraví se tam stará šaman

Mezi stovku nejmocnějších žen letošního roku časopisu Forbes se dostala jediná Afričanka – dcera bývalého angolského prezidenta a šéfka tamní státní ropné společnosti. Právě Angola je typickým příkladem toho, co ženy v Africe už dokázaly a čeho všeho ještě dosáhnout musí. Venkov jako by o rovnosti pohlaví nikdy neslyšel, zatímco ve městech se situace pomalu mění.
29. 11. 2017|
Uprchlická krize

Do Angoly lidé prchají před zvěrstvy v Kongu. V záchytném centru natáčel štáb ČT

V Angole žije skoro 40 tisíc uprchlíků, kteří utekli ze sousední Demokratické republiky Kongo, kde se bojuje nepřetržitě od roku 1996. Štáb ČT natáčel přímo v angolském záchytném centru. Podmínky jsou tam i přes pomoc mezinárodních organizací nevyhovující. Vláda uprchlíky postupně přesouvá do táborů ve vnitrozemí. Potřebné kapacity se ale daří budovat jen pomalu.
26. 11. 2017|

Angola, země kontrastů. Hlavní město Luanda je nejdražší na světě, venkov zaostává

Jihoafrická Angola prochází transformací. Nastupuje nová vláda a podle prvních indicií by nemusela pokračovat v původním autoritářském kurzu. Země, která má obří nerostné bohatství, má i mnoho problémů. Rozdíl mezi životem ve městech a na venkově je propastný. V Angole natáčela Dana Zlatohlávková.
25. 11. 2017|

V Angole objevili neznámého obřího trpasličího primáta

V angolském pralese našli vědci dalšího ze zástupců druhu komba. K objevu vědě zatím neznámého primáta pomohly citlivé uši. Zvuk, který tento tvor vydává, je totiž zcela jedinečný.
13. 3. 2017|