Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně

Události: Do Prahy dorazil na návštěvu prezident Angoly (zdroj: ČT24)

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.

Angola podle Pavla prochází stejnou snahou o diverzifikaci své ekonomiky, jakou v minulosti prošlo Česko. „Má zájem zvýšit podíl jiných odvětví průmyslu, než je pouze těžební, zvýšit kapacitu své ekonomiky i zemědělství, aby nemusela být závislá ve své výrobě, ale i exportu na nerostných surovinách, především fosilních palivech,“ míní Pavel.

Obě strany podepsaly memorandum o porozumění o politických konzultacích mezi ministerstvy zahraničí. Podle českého prezidenta se jedná o první krok, který by měl být základem pro další smluvní uspořádání, například o vzájemné spolupráci, ochraně a podpoře investic, případně o zamezení dvojího zdanění.

Česko má podle Lourenca velmi rozvinuté zemědělství a průmysl. Kromě již zmíněných oblastí také poznamenal, že Angola má zájem o spolupráci v obraně. Africká země se podle prezidenta snaží modernizovat své ozbrojené síly. Pavla zároveň Lourenco pozval na návštěvu Angoly.

Český prezident také ocenil postoj Angoly, která podle něj jednoznačně odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině, ale i k dalším konfliktům. Včetně regionálních. „Angola je stabilizačním prvkem v regionu. Staví se jednoznačně za zachování mezinárodního řádu založeného na pravidlech, respektu k Chartě OSN,“ poznamenal. Podle Pavla se nabízí prostor k tomu, aby stanoviska k ruské invazi na Ukrajinu země sdílely a společně hlasovaly v multilaterálních formátech.

Návštěva angolského prezidenta v Praze je podle Hradu dalším krokem k oživení vztahů s africkými zeměmi a součástí širší strategie, která má být protiváhou k zájmům Moskvy a Pekingu.  

Jednání s Fialou i Vystrčilem

Lourenco odpoledne zavítal do Senátu, kde se mimo jiné setkal s předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Jednali o spolupráci ve vzdělávání, v průmyslu, cestovním ruchu a investicích do obrany. Diskutovali také o těžbě ropy či klimatické změně, napsala horní komora na sociální síti X.

Vpodvečer Lourenca přivítal v Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). Podle Úřadu vlády mluvili o ekonomické a hospodářské spolupráci, podpoře českého exportu a investic i obranně-průmyslové spolupráci. „Angolu vnímáme jako jednu z nejperspektivnějších zemí v subsaharské Africe. České firmy mají zájem v Angole působit, a to v oblasti zemědělství, dopravy, zdravotnictví i energetiky,“ sdělil Fiala.

„Vidím prostor pro naši spolupráci v oblasti dopravy, strojírenství, těžebního průmyslu nebo navazující energetiky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který jednal se zástupci angolské vlády.