Šéfka Evropského parlamentu navštívila Prahu. S Fialou mluvila o bezpečnosti i protestech zemědělců

Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolová ve středu v Praze jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS). Probírali spolu zastoupení Čechů v institucích EU, tématem byla i bezpečnost či protesty zemědělců. Metsolová se také setkala prezidentem Petrem Pavlem a s předsedy obou komor parlamentu. Šéfka EP by chtěla, aby v červnových volbách do EP hlasovalo více Čechů než obvykle. Evropský parlament je podle ní místem, kde se rozhoduje o směřování Evropy i Česka v některých oblastech.

Podle Fialy je třeba naslouchat skutečným příčinám protestů zemědělců, kterými jsou přílišná regulace a striktně nastavené požadavky. „Jsme si vědomi toho, že musíme snížit byrokracii,“ prohlásil premiér na tiskové konferenci.

Předsedkyně EP s premiérem rovněž hovořila o zastoupení českých občanů v evropských orgánech. Podle Fialy se situace v posledních měsících výrazně zlepšuje a Češi v evropských institucích získávají vyšší pozice, což přispívá mimo jiné k lepší informovanosti.

Fiala s Metsolovou debatovali také o Ukrajině, předsedkyně EP ocenila českou pomoc zemi napadané Ruskem. „Ukrajinská bezpečnost je i evropskou bezpečností,“ řekla. Diskutovali také o dalších výzvách, kterým čelí čeští občané i občané dalších zemí Evropy, podle Metsolové je potřeba vést s lidmi dialog a reagovat na frustrace. Je třeba naslouchat a následně jednat, poznamenala.

Návštěva Metsolové je podle Fialy speciální kvůli blížícím se evropským volbám ale také letošnímu výročí vstupu Česka do EU.

Studio ČT24 -1 | Studio ČT24 | 214 (zdroj: ČT24)

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že se šéfkou EP hovořila o bezpečnosti, odolnosti i nedostatečném zapojení Čechů do institucí Evropské unie. Bezpečnost Pekarová Adamová považuje za důležité téma pro všechny. „Pro Českou republiku též, protože jsme velmi blízko Ukrajině a Ukrajina je stále ve válce. Musíme hovořit o řešeních, pomoci Ukrajincům vyhrát válku, protože ruský imperialismus je tu a bude tu i v budoucnosti,“ řekla.

Odolnost je podle ní důležitá na všech úrovních, zmínila energetickou soběstačnost či trh. Co se týče nízké reprezentace Čechů v institucích EU, počty se podle šéfky sněmovny pomalu zvyšují, nicméně stále je na čem pracovat. Ocenila, že Metsolová je jednou z těch, kdo Čechům dává šanci ve svém týmu a v institucích.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Metsolovou jednal mimo jiné o Evropském aktu o svobodě sdělovacích prostředků, kterým chce Evropský parlament uložit členským státům povinné zajišťování plurality médií a ochranu proti vládnímu, politickému, ekonomickému i soukromému vměšování. Vystrčil to pokládá za výzvu pro národní parlamenty, aby se více postavily za žurnalisty ze zemí s totalitním režimem, v nichž jsou porušována lidská práva a svobody, včetně projevů rasismu a xenofobie.

Metsolová podle Vystrčila opětovně ocenila kvalitu českého předsednictví EU ve druhé polovině předloňského roku. „Pochvala byla opakovaná a nebyla v žádném případě kýmkoli vyžadovaná,“ uvedl předseda Senátu.

Předsedkyně EP plánuje navštívit všechny členské státy EU a povzbudit tamní občany k účasti ve volbách. V Česku naposledy přišlo k eurovolbám 28,72 procenta voličů. Podle Metsolové je důležité, aby občané nenechali za sebe rozhodovat jiné lidi. EP je podle ní místem, kde se bude rozhodovat o směřování v bezpečnosti, obraně, životním prostředí, ochraně zemědělců, migraci nebo o rozšíření EU.

Metsolová uctila památku obětí střelby

Metsolová dopoledne také na náměstí Jana Palacha spolu s předsedkyní sněmovny uctila památku obětí tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pachatel tam před Vánocemi zastřelil čtrnáct lidí, dalších 25 lidí zranil a pak spáchal sebevraždu. Metsolová promluvila i s rektorkou Univerzity Karlovy Milenou Králíčkovou. Na fakultě začne v pondělí letní semestr, studenti a zaměstnanci se vrátí k akademickému životu i v hlavní budově na náměstí Jana Palacha.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová a rektorka Milena Králíčková před budovou Filozofické fakulty UK
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Šéfka EP řekla, že chtěla vyjádřit solidaritu, pro ni osobně bylo důležité se sejít s pedagogy, studenty a zástupci instituce, kterou označila za centrum svobody projevu a slova. Pekarová Adamová tento krok Metsolové ocenila.

Metsolová je předsedkyní Evropského parlamentu od ledna 2022, Česko naposledy navštívila v dubnu 2023 při příležitosti konference předsedů parlamentů zemí EU.