Babiš uvažuje o zřízení postu vicepremiéra pro ekonomiku. Možným kandidátem je Havlíček

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvažuje o zřízení postu vicepremiéra pro ekonomiku. Řekl to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Ministrů by bylo stejně, navýšil by se počet místopředsedů vlády.

V současném kabinetu je prvním místopředsedou vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a místopředsedou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Třetím by mohl být Karel Havlíček, nástupce ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), píše deník.

„Uvažuji o tom. Ještě jsem se ale finálně nerozhodl,“ odpověděl premiér na otázku, zda bude Havlíček také vicepremiérem pro ekonomiku.

Havlíček: Svým způsobem už místopředsedou jsem

Havlíček nyní působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jako o novém ministrovi se o něm spekulovalo dlouho.

„Pro mě je důležité, aby byla zachována kontinuita zejména v oblasti vědy, tedy moje odpovědnost za výzkum, vývoj a inovace. Tady jsme udělali obrovský kus práce, ale další nás čeká. To je spojeno s ekonomickými opatřeními, která musíme řešit napříč resorty. Svým způsobem už tedy moje role jako místopředsedy inovační rady je jakýsi malý místopředseda pro vědu a ekonomiku,“ řekl Havlíček listu k možné pozici místopředsedy vlády.

Vedle Havlíčka bude novou tváří v kabinetu Vladimír Kremlík, který má nahradit ministra dopravy Dana Ťoka. Další změny ve vládě v tuto chvíli Babiš „na stole“ nemá.

Tradice vicepremiérů pro ekonomiku se pojí hlavně se sociálnědemokratickými ministerskými předsedy. V éře Bohuslava Sobotky (ČSSD) byl vicepremiérem pro ekonomiku on sám.

Havlíček: Resort znám, nežádám sto dnů hájení (zdroj: ČT24)