Míra nezaměstnanosti v eurozóně i v celé EU se nemění, nejlepší je stále Česko

Míra nezaměstnanosti v eurozóně činila v září, stejně jako v srpnu, 8,1 procenta, což je nejnižší hodnota od listopadu 2008. Nezměnila se ani v celé Evropské unii, kde zůstala na 6,7 procenta, což je nejníže od počátku měsíčních statistik v lednu 2000. Vyplývá to z údajů, kterézveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Loni v září byla míra nezaměstnanosti v eurozóně 8,9 procenta a v Unii 7,5 procenta.

Ve 28 zemích EU bylo v září bez práce 16,574 milionu lidí, z toho 13,153 milionu v eurozóně. Oproti srpnu počet nezaměstnaných v Unii klesl o 35 tisíc, v zemích platících eurem naopak vzrostl o dva tisíce.

Mezi členskými státy EU měla nejnižší míru nezaměstnanosti Česká republika (2,3 procenta), následují Německo a Polsko (shodně 3,4 procenta). Nejhorší je situace v Řecku (19 procent – údaj za červenec) a ve Španělsku (14,9 procenta).

Meziročně míra nezaměstnanosti klesla ve 27 členských zemích, beze změny zůstala v Estonsku. Největší pokles Eurostat zaznamenal na Kypru, v Chorvatsku, Řecku, Portugalsku a Španělsku.

„Příznivá situace na trhu práce kulminuje a další pokles míry nezaměstnanosti už příliš čekat nelze. Míra nezaměstnanosti mužů se dokonce nachází mírně nad svojí úrovní z letošního března a dubna, tudíž platí, že na rekordní minimum stáhl míru nezaměstnanosti pokles míry nezaměstnanosti žen,“ konstatuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

obrázek
Zdroj: ČT24

Citelný pokles míry nezaměstnanosti žen, k němuž došlo mezi letošním srpnem a zářím, kdy se jejich míra nezaměstnanosti snížila ze 3,3 na 2,6 procenta, souvisí podle něho se skončením prázdnin. Ženy se totiž již v takové míře nemusí věnovat péči o své školou povinné děti a mohou se zapojit do pracovní činnosti.

Ve světě aktuálně Česku konkuruje jen Japonsko a Island

Česká republika dle nejnovějších údajů vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci OECD vůbec. „V letošním druhém čtvrtletí, za něž jsou dostupná poslední mezinárodně srovnatelná data této organizace, vykazovaly míru nezaměstnanosti pod úrovní tří procent jen tři země. Kromě České republiky ještě Japonsko a Island,“ dodává Kovanda. 

Počet nezaměstnaných mladých lidí do 25 let dále klesl, o 385 tisíc v EU a o 212 tisíc v eurozóně. Míra nezaměstnanosti v této kategorii byla v EU na 14,9 procenta a v eurozóně na 16,8 procenta. Nejlépe si vede Česká republika a Německo (shodně 6,3 procenta). Největší je naopak v Řecku, Španělsku a v Itálii, kde přesahuje 30 procent.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v září klesla na tři procenta a bez práce bylo 224 331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, zatímco Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.