Nezaměstnanost v září klesla na tři procenta. Bez práce je nejméně lidí za 22 let

Nezaměstnanost klesla v září na tři procenta ze srpnových 3,1 procenta. Bez práce bylo 224 331 lidí, což je nejméně od roku 1996, oznámil Úřad práce ČR. Analytici podobný vývoj očekávali. Loni v září dosahovala míra nezaměstnanosti 3,8 procenta.

V září došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Navíc i nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona.

„V září došlo k poklesu nezaměstnanosti. Ekonomice se daří a zaměstnavatelé přijímají další zaměstnance. Jen v předchozím měsíci nastoupilo do nového zaměstnání téměř 33 300 uchazečů. Zájem ze strany firem je především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. 

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Nástup absolventů situaci nezměnil

Jako každý rok v září i letos dorazila do evidence Úřadu práce hlavní vlna nezaměstnaných absolventů. Vývoj na trhu práce ale výrazně neovlivnila. Celkem jich bylo přes deset tisíc. Na nezaměstnanosti se podíleli šesti procenty. 

Zaměstnavatelé jim nejčastěji nabízeli pozice pro montážní dělníky, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře, obsluhu pojízdných zařízení a výrobních strojů, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy nebo v informačních službách.

Události ČT: Nezaměstnanost v září opět klesla (zdroj: ČT24)

Podíl nezaměstnaných se snížil i přes to, že na pracovní trh v září dorazila druhá vlna letošních absolventů. Ačkoliv pracovní trh zřejmě ještě nestačil zpracovat červencový příliv nových pracovních sil a počet volných absolventů dále vzrostl, celková poptávka po pracovnících je tak silná, že tento efekt přetlačila, poznamenal ekonom Komerční banky Jakub Matějů.

„Za nejlepší zprávu dnešní statistiky považuji to, že na úřadu práce končí stále méně čerstvých absolventů škol. Zatímco v září 2015 jich bylo přes 23 tisíc, dnes jich je jen něco přes 12 tisíc. Mladí lidé se tak ihned zapojují do pracovního procesu, což snižuje riziko jejich dlouhodobé nezaměstnanosti,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. 

„Počet absolventů v evidenci Úřadu práce ČR klesá celkově. Řada mladých lidí se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě mají status studenta. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Právě to se velmi dobře osvědčuje v praxi, zejména v rámci smíšených týmů, a společnosti proto postupně snižují nároky na odpracovanou praxi absolventů a jsou ochotny si mladé lidi zaučit,“ doplnila Sadílková.

Počet uchazečů o zaměstnání dále poklesl o více než šest tisíc, naopak počet volných pracovních míst pokračuje v růstu. Převis počtu volných míst nad uchazeči o zaměstnání se tak dále zvětšuje, na jedno volné místo již připadá jen 0,71 zájemce o práci, uvedl Matějů.  

Očekává, že firmy musí své kapacity rozšiřovat zejména investicemi do výroby, protože nezaměstnanost je už tak nízko, že jí mnoho prostoru na další pokles nezbývá. 

Stále platí, že ekonomika má největší zájem o lidi bez vzdělání, uvedl Pikora. Největší poptávka je po dělnících a pomocnících ve výrobě, uklízečích, řidičích, skladnících, svářečích a pomocných kuchařích. „To odráží strukturu naší ekonomiky, kde je růst tažen jednodušší výrobou a malou přidanou hodnotou,“ dodal. 

Pod hranici tří procent by se měla míra nezaměstnanosti dostat opět v říjnu a listopadu, kdy by mohla zamířit na letošní minimální hodnotu 2,8 %, odhadl hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. To by představovalo nové historické minimum. Trh práce je však již v současné době citelně přehřátý, firmy mají problém najít vhodné kandidáty, a prostor pro další pokles v míře nezaměstnanosti je tak již poměrně omezený. 

Jaká je situace v okresech

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,1 %), Jindřichův Hradec a Praha-východ (oba 1,3 %), Prachatice (1,4 %), Písek (1,5 %), Benešov, Plzeň-jih, Pelhřimov a Ústí nad Orlicí (shodně 1,6 %).

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 27 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (7 %), Most (6,3 %), Ostrava-město (5,5 %), Chomutov (5,2 %), Ústí nad Labem (5,1 %), Bruntál (5 %), Znojmo (4,8 %) a Hodonín (4,7 %). 

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v září dvanáct okresů, nejvyšší Rychnov nad Kněžnou (o 7,7 %), Jindřichův Hradec (o 5,4 %), Domažlice (o 1,6 %), Česká Lípa (o 1,4 %), Český Krumlov (o 1,2 %) a Strakonice (o 0,9 %). Naopak nezaměstnanost klesla v 65 regionech. Nejvíce pak v okresech Jeseník (o 7,2 %), Plzeň město (o 6,6 %), Hradec Králové (o 6,5 %), Plzeň sever (o 6,2 %), Svitavy a Chrudim (shodně o 5,7 %) a Litoměřice (o 5,4 %).