Hygienici zatápějí zmrzlinářům. V některých krajích neprošla kontrolou více než polovina vzorků

Už víc než 130 pokut za přibližně 240 tisíc korun dostali letos zmrzlináři od hygieniků. V některých krajích nevyhověla i více než polovina kontrolovaných zmrzlin. Během tropického počasí by její prodejci měli podle odborníků dbát na řádnou sanitaci. Běžné postupy totiž nemusí stačit a ve zmrzlinách se tak můžou množit nebezpečné mikroorganismy. Ty můžou lidem přivodit i otravu jídlem.

Kontroly zmrzlin jsou v plném proudu. Například ve středních Čechách už hygienici odebrali celkem 68 vzorků zmrzlin k mikrobiologickému vyšetření. Téměř 60 procent z nich při kontrole neobstálo.

„Nevyhovující výsledky mikrobiologických rozborů odebraných vzorků zmrzlin byly zjištěny u čtyřiceti vzorků, a to v ukazateli Enterobacteriaceae,“ řekl České televizi Michal Novotný, vedoucí oddělení hygieny výživy z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Více než polovina kontrolovaných zmrzlin nesplnila předepsané podmínky také na Zlínsku. „Z celkového počtu 17 odebraných vzorků 10 vzorků zmrzlin nevyhovělo,“ uvedla pro ČT ředitelka tamní Krajské hygienické stanice Eva Sedláčková. Za nedostatky krajští hygienici udělili celkem 10 pokut v celkové výši 17 tisíc korun a 2 napomenutí.

Větší výskyt mikroorganismů

Podle Jitky Švecové z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje má na stav zmrzliny vliv i tropické počasí. „V důsledku častějších extrémních teplot v letošním roce je zjištěn vyšší výskyt indikátorových mikroorganismů naznačujících nedostatečnou sanitaci,“ upozornila Švecová. „Je potřeba provozovatelům zdůraznit, že nastavený systém sanitace v této extrémně horké letní sezoně je v některých případech nedostačující,“ dodala.

Mezi další prohřešky, kvůli kterým udělovali hygienici zmrzlinářům pokuty, patřil například nepořádek, špatná osobní hygiena, chybějící informace o alergenech, nevhodný oděv obsluhy nebo špatná manipulace s kornouty.