Děsivá hygiena, falšovaný med, voda v rybách a pochybné víno. Stálice v hitparádě kontrol inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělila loni pravomocně pokuty ve výši 111 milionů. Je to méně než rok předtím, kdy pokuty dosáhly rekordní výše 140 milionů. Podle ředitele SZPI však nelze říct, že se stav v maloobchodě, restauracích a výrobě zlepšuje. Vždy se objeví nějaká překvapivá evropská či tuzemská kauza, naposledy například fipronil ve vejcích, řekl na tiskové konferenci ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

„Porovnání se stavem v předchozích letech je složité. Zpřísňují se normy, máme přesnější techniku a technologie, dokážeme zachytit některé látky v nižších koncentracích než dosud. Výsledky by se daly označit za plovoucí a bohužel máme negativní stálice, jako je med, voda v rybách, doplňky stravy či víno,“ řekl ústřední ředitel SZPI Klanica.

  • med (51 % nevyhovujících šarží z hodnocených)
  • masné výrobky (18 %)
  • ryby (18 %)
  • víno (18 %)
  • čerstvé ovoce (17 %)
  • mléčné výrobky (14 %)
  • doplňky stravy (12 %)

Inspekce loni provedla 45 500 kontrol. 27 tisíc jich bylo v maloobchodní síti, přes 11 tisíc v restauracích, necelých deset tisíc ve výrobě potravin a přes dva tisíce ve velkoobchodě, zbytek připadá na ostatní kontroly. Poměr odpovídá počtu registrovaných subjektů. „Je to vzhledem k počtu zaměstnanců maximum, co jsme schopni zkontrolovat,“ řekl Klanica.

U výrobků je větší problém s produkty ze zemí mimo EU

Stejně jako v minulých letech se ukazuje, že největší problém je s potravinami vyrobenými mimo Evropskou unii. Naopak nejmenší problémy mají čeští výrobci, které Klanica označil za velmi dobré. Při kontrole nevyhoví každá desátá česká potravina, což však podle Klanici neznamená, že deset procent všech českých potravin nevyhovuje.

„Kontroly plánujeme podle míry rizika,“ řekl Klanica. Bezproblémové potraviny se obejdou prakticky bez kontrol, zatímco problémové se kontrolují častěji.

Za nejproblematičtější kontrolovaný segment považuje inspekce restaurace a také bary, hospody a podobná zařízení. Každá čtvrtá kontrola skončila nějakým nevyhovujícím zjištěním. „Často jde o elementární dodržování hygieny, 60 provozů jsme museli dokonce uzavřít kvůli fatálnímu porušení předpisů. Mnozí podnikatelé vůbec nemají povědomí o hygieně,“ uvedl Klanica.

Mnozí se s inspekcí soudí, protože s pokutou nesouhlasí. „U soudních pří máme úspěšnost přes 85 procent. A v případech, kdy jsme neúspěšní, jde obvykle o procesní problém, a ne o věcný,“ řekl Klanica.

Pomohlo by povinné označení výrobce

Potravinářská inspekce by ráda přes ministerstvo prosadila na evropské úrovni povinnost výrobců označovat všechny své výrobky. Spotřebiteli je podle Klanici k ničemu informace, že se například potravina vyrobila v EU pro libovolný maloobchodní řetězec.

„Vypadá to, že se někteří výrobci stydí,“ poznamenal Klanica. Jde obvykle o problém potravin v obale daného řetězce, a ne výrobce.