TÉMA

SZPI

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Stát s látkou HHC zaspal a právo se snaží dohnat rychlík, který ujíždí, míní advokát Joukl

Stát o HHC jednal už minulý rok, ale nic se nestalo, teď nezbylo nic jiného, než do toho problému radikálně „říznout“, podotýká advokát Zdeněk Joukl s tím, že mnoho dětí kvůli HHC skončilo v nemocnici. Nejen kanabinoidu HHC se věnuje další epizoda právního podcastu V hlavě, jehož byl Joukl hostem. Tento advokát je známý také tím, že zastupoval rodinu nemocného Martina, na jehož léčbu se ve veřejné sbírce vybralo více než 150 milionů korun.
6. 3. 2024|

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Každá čtvrtá potravina z dovozu nevyhověla kontrolám. Nejčastěji jde o produkty z jihovýchodní Asie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala v posledních čtyřech měsících kvalitu potravin z dovozu, přičemž každý čtvrtý odebraný vzorek potravin letos nevyhověl. Nejvíce prohřešků eviduje inspekce u potravin z jihovýchodní Asie. Naopak nejlépe si při kontrolách dlouhodobě vedou potraviny vyrobené v České republice.
18. 7. 2023|

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Potravinářská inspekce dala pokuty za 100 milionů korun. Nejproblematičtější byl med

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni uložila pravomocně pokuty za 100,6 milionu korun, což je méně než v předchozích letech. Největší problémy byly ve veřejných stravovacích zařízeních, kde se pochybení zjistilo v každé čtvrté z kontrolovaných provozoven, přiblížil ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. Nejvíce pochybení z jednotlivých komodit našli inspektoři u medu, který měl ve 46,3 procenta kontrol šarže, jež zákonu nevyhověly.
27. 3. 2019Aktualizováno27. 3. 2019, 14:24|

Na trhu ubylo falšovaných a nekvalitních vín. Přísnější vinařský zákon zabral

Novela vinařského zákona pomohla výrazně omezit nejhorší prohřešky, kterých se dopouštěli dovozci a prodejci sudových vín. Ukázaly to výsledky kontrol. Vinaři musí postupovat podle nového předpisu téměř dva roky. Se změnami se musely vypořádat i vinotéky. Někteří provozovatelé si stěžují na úbytek zákazníků.
27. 2. 2019|

Řetězce v Česku stáhly z pultů mraženou zeleninu s podezřením na listérie

Potravinářská inspekce upozornila na riziko výskytu mražené kukuřice kontaminované bakteriemi způsobujícími listeriózu. Varování přišlo z Belgie, kde byla závadná surovina použita. Kvůli možnému nebezpečí stáhly dotčené výrobky z českého trhu i řetězce Tesco, Lidl nebo Penny Market.
10. 7. 2018|

Ošizené masové konzervy z Polska se v akci objevily i v Kauflandu

Kaufland v dubnu nabízel v akci masové konzervy ve skle, které obsahovaly významně menší podíl masa, než uváděla etiketa. Nápis na obale navíc sliboval výrobek „delux“. Na závažný případ falšování potravin ve slevové letákové akci upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jde o další nález tohoto typu, minulé se týkaly řetězců Lidl a Penny Market.
10. 5. 2018|

Další masová konzerva v akci byla ošizená o maso, zjistila inspekce

Po zjištění ošizené masové konzervy v Penny Marketu před necelým měsícem odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejný problém u dalšího z maloobchodních řetězců, tentokrát Lidlu. Také prodával masové konzervy, které obsahovaly výrazně nižší podíl masa, než je uvedeno na obalu, a navíc je zařadil do letákové akce. Lidl je nabízel pod svou privátní značkou Pikok, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle Lidlu jde o pochybení dodavatele, produkt stáhl z prodeje.
27. 4. 2018Aktualizováno27. 4. 2018, 21:56|

Kaufland uspěl se stížností, nemusí platit pokutu 300 tisíc za prodej medu s antibiotiky

Maloobchodní řetězec Kaufland uspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s kasační stížností proti rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Bránil se pokutě 300 tisíc korun, kterou mu udělil královéhradecký inspektorát za prodej medu od Včelpa s obsahem antibiotik.
27. 4. 2018|

Děsivá hygiena, falšovaný med, voda v rybách a pochybné víno. Stálice v hitparádě kontrol inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělila loni pravomocně pokuty ve výši 111 milionů. Je to méně než rok předtím, kdy pokuty dosáhly rekordní výše 140 milionů. Podle ředitele SZPI však nelze říct, že se stav v maloobchodě, restauracích a výrobě zlepšuje. Vždy se objeví nějaká překvapivá evropská či tuzemská kauza, naposledy například fipronil ve vejcích, řekl na tiskové konferenci ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.
28. 2. 2018|