Každá čtvrtá potravina z dovozu nevyhověla kontrolám. Nejčastěji jde o produkty z jihovýchodní Asie

Události: Kontroly dovezených potravin (zdroj: ČT24)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala v posledních čtyřech měsících kvalitu potravin z dovozu, přičemž každý čtvrtý odebraný vzorek potravin letos nevyhověl. Nejvíce prohřešků eviduje inspekce u potravin z jihovýchodní Asie. Naopak nejlépe si při kontrolách dlouhodobě vedou potraviny vyrobené v České republice.

Za první pololetí letošního roku provedla inspekce 25 tisíc kontrol a odebrala devět tisíc vzorků potravin. Z nich 2300 některému z parametrů nevyhovělo.

„Oblast, která nás trápí, je problém reziduí pesticidů u čerstvého ovoce a zeleniny nebo u bylin, které se dováží z Asie. To je problém dlouhodobý,“ podotýká ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica. 

Krátkodobě – od loňska – se inspekce zaměřuje také na potraviny dovezené z Ukrajiny. Třeba u obilovin kontrolují laboranti pesticidy, mykotoxiny nebo těžké kovy. „Každý prvek má svou hmotnost a spektrometr na základě jejich intenzity zjistí, kolik toho jednotlivého prvku tam je,“ vysvětluje postup při zjišťování těžkých kovů v obilovinách laborantka SZPI Hana Šimková.

Zatímco u obilí nezjistili inspektoři doteď jediné pochybení, u drůbežího masa z Ukrajiny odhalili dvě šarže se salmonelou.

Kontroly přebalovaného zboží

„Provádíme přísné kontroly – ať už u přímo dováženého kuřecího masa, nebo u toho, které k nám putuje přes Slovensko, kde se jedna firma věnuje tomu, že doveze ukrajinské kuřecí na Slovensko a tam ho přebalí,“ podotýká také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Co se týká dovozu potravin z Ukrajiny, jejich přebalování a další směřování na evropský trh, chtěli bychom požádat o zvýšený dozor kontrolních orgánů v České republice,“ dodává také mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

S tím počítá i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která se chce právě i na přebalované zboží zaměřit.