Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přítomnost bakterie, která je původcem onemocnění salmonelóza, potvrdil laboratorní rozbor. Týká se výrobku „Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené, třída jakosti A“, v jednom případě s datem minimální trvanlivosti do 18. listopadu 2023 a v druhém do 3. února 2024.

„SZPI provozovatelům nařídila neprodlené stažení předmětných šarží z tržní sítě a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty. Zároveň důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ sdělil Kopřiva.

Inspekce zjištění vložila také do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).