TÉMA

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva

Inspektoři odhalili dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
12. 7. 2023|

Do Česka se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19 tisíc balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami, informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli. Zhruba sedm tisíc kusů se ho z českých obchodů podařilo stáhnout ze skladů, dvanáct tisíc balení se dostalo do spotřebitelské sítě. Zboží vyráběla firma Embutidos Solá z Barcelony.
30. 9. 2020|

V pomazánce z Británie může být botulotoxin, je stahována z trhu

Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd. Může v ní být bakterie, která produkuje jed botulotoxin. V Česku pomazánku ve třech příchutích distribuuje obchodní řetězec Iceland, všechny její šarže jsou ale z trhu stahovány, uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Lidé by výrobek v žádném případě neměli konzumovat.
19. 6. 2020|

Jedovaté houby v konzervě se smrži. Potravinářská inspekce varuje před otravou

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného. Potravina byla vyrobena ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.
14. 5. 2020|