Žákyně v Hradci Králové zkolabovala po bonbonech, zkoumá je potravinářská inspekce

Události v regionech: Otrava bonbony s psychotropními látkami (zdroj: ČT24)

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbonů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbonu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní nákup v internetovém obchodě, kde nakupovala i žákyně, avšak ještě dříve, než se její případ objevil, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Na případ ve čtvrtek upozornil Český rozhlas.

Žákyně deváté třídy si bonbony vzala krátce před vyučováním. „Okamžitě bylo vidět, že něco musela požít, my jsme v tu chvíli nevěděli co, ale opravdu jako by byla úplně mimo,“ popsala ředitelka školy Martina Škultétyová.

Následně dívka zkolabovala. Její stav se zhoršoval, učitelé proto přivolali záchranáře. „Seděla, nevnímala, jenom koukala a cukala sebou, byla jsem hodně vyděšená,“ řekla k události učitelka Jana Volfová.

Podle Kopřivy se v laboratoři nyní dělá širokospektrální analýza, která dá odpověď na to, jaké látky a v jakém množství se v bonbonech nacházejí. Muscimol je psychotropní alkaloid přirozeně se vyskytující v muchomůrce červené a příbuzných druzích. Psilocybin obsahují přirozeně lysohlávky, způsobuje halucinogenní stavy.

„V případě zjištění nadlimitní přítomnosti hodnocených látek nebo v případě vyhodnocení potraviny jako škodlivé nařídí SZPI stažení potraviny z tržní sítě a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ vysvětlil Kopřiva.

Dodal, že i když na sáčku s bonbony byla informace o tom, že jde o produkt pro technické využití, je zjevně určený k lidské konzumaci. „Takové označení tedy není důvodem, abychom u těchto výrobků neprováděli kontroly a neprověřovali jejich soulad s požadavky potravinového práva. Toto stanovisko SZPI podpořily i judikáty tuzemských soudů,“ připomněl Kopřiva.

Inspekce intenzivněji kontroluje výrobky s návykovými látkami od 6. března. Důvodem je platná legislativa, která reagovala na zvýšenou dostupnost výrobků s látkou HHC a podobnými a na případy, kdy nezletilí skončili po požití v nemocnicích.