Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Události: Kontroly odhalily prodej produktů HHC i po jeho zákazu, šíří se i alternativy (zdroj: ČTZ4)

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.

Zákaz se týká produktů s psychoaktivními látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O a THCP. Prodejci nesmějí nabízet potraviny, které tyto látky obsahují, ale například ani vaporizéry. Pod kontrolou jsou a budou kamenné prodejny, automaty i internetové obchody. Prodejcům hrozí pokuta i vězení, podle drženého množství, a to platí i pro všechny ostatní, kteří budou mít zakázané látky u sebe.

„V případě, že fyzická osoba disponuje výrobkem obsahujícím látku HHC, může se tato osoba obrátit na policii a se souhlasem vlastníka bude tento výrobek zlikvidován,“ uvedl mluvčí Krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje Kamil Marek.

Kontroly inspekce zahájila na základě opatření obecné povahy, které ve středu vydala k novelizovanému nařízení vlády o seznamech návykových látek. „Intenzita kontrol se bude odvíjet zejména od výsledků kontrol v terénu,“ uvedla ve středu SZPI na webu.

Vláda se rozhodla tyto syntetické látky zakázat kvůli tomu, že se k nim bez problémů dostávaly děti. Prodejci je nabízeli i ve formě cukrovinek, jež se obalem a podobou nikterak nelišily od těch obvyklých v obchodech s potravinami. Nepomáhal ani zákaz prodeje dětem a mladistvým do 18 let.

Výrobci v textu na obale například uváděli, že jde o sběratelské předměty či že je výrobek určen jen k průmyslovým, technickým a zahradnickým účelům. S tímto nyní neuspějí. Za potravinu bude považován jakýkoliv výrobek, který má vzhled, vůni, chuť, tvar, některé složky či jiné charakteristické vlastnosti typické pro potravinu, a proto lze důvodně předpokládat, že spotřebitel bude výrobek používat jako potravinu, tedy bude ji konzumovat, uvedlo minulý pátek ministerstvo zemědělství.

Na pultech už se ale objevují výrobky s náhradami. Jednatel firmy Legální konopí Jakub Juha uvedl, že bude nyní prodávat látku HHC-P, která je zatím nejvíce prověřená. V některých obchodech se už v den platnosti zákazu daly zakoupit alternativní látky.

Regulaci nových látek už stát zvažuje. „Státní zdravotní ústav a odbor ministerstva zdravotnictví zkoumá tyto látky a pokud dospěje k závěru, že mám navrhnout jejich zařazení na seznam, tak já to donesu co nejdříve na vládu,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Další konopné látky navrhuje ministerstvu zakázat i Národní protidrogová centrála. Svůj seznam mu předala před dvěma týdny.