Zákaz HHC se blíží, už se objevují alternativy. Vobořil i experti prosazují regulovaný trh

Události, komentáře: Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil k zákazu HHC (zdroj: ČT24)

Prodejci od středy nebudou moci nabízet v obchodech ani na internetu výrobky s HHC a dalšími látkami, které vyjmenovává novela nařízení vlády o seznamech návykových látek. Nezákonným se stává také samotné držení takových produktů, zdůraznil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Experti reakci státu kritizují a upozorňují, že zakázané substance už nahrazují jiné. Vobořil vidí cestu v regulovaném trhu, pokrok si slibuje také od nového zákona o psychotropních látkách.

Držení malého množství HHC a dalších nově zakázaných látek bude možné potrestat pokutou do patnácti tisíc korun, v případě většího objemu půjde o trestný čin. Tak se bude kvalifikovat také prodej jakéhokoliv množství výrobků s těmito látkami, avizoval místopředseda Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Vobořil. Vedle HHC se zákaz týká i výrobků s obsahem HHC-acetátu/HHC-O a THCP.

Zároveň věří, že stát by se měl chovat jinak k desítkám tisíc lidí, kteří například HHC užívají k samoléčbě. „Není dostupné klasické konopí a THC je podobné HHC. Člověku, který má Parkinsonovu nemoc a používá to na zpomalení třesu nebo jiných průvodních znaků nebo třeba na bolest, hrozí, když si to nakoupili do zásoby, trestný čin,“ poznamenal s tím, že s prezidentskou kanceláří mluví nejen o HHC a možnosti abolice.

Vobořil v Událostech, komentářích připustil, že zcela zabránit prodeji podobných látek nelze. Proto za výrazně lepší řešení považuje regulovaný trh, který má zamezit největším rizikům, například aby se HHC nedostalo k lidem mladším osmnácti či dvaceti let.

Trh už na zákaz zareagoval, nabídnout alternativu je dle experta triviální

Vobořilova kolegyně z Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) je přesvědčena, že stát měl jít cestou opatření obecné povahy, nikoliv zákazu. Z trhu by tak podle ní zmizely rizikové produkty, například gumoví medvídci s obsahem HHC či další výrobky vypadající jako potraviny. Úplný zákaz umožňuje kriminalizaci uživatelů a vytváří ilegální trh, podotýká Michailidu.

Upozornila také, že zakázané HHC už na trhu nahradily produkty s látkami podobné struktury, ale méně prozkoumané. „Už máme situaci, kdy na radě vlády bylo prohlášeno, že se zvažuje zákaz dalších kanabinoidů, které se objevily na trhu. Asi budeme tisícovky syntetických kanabinoidů zakazovat po třech, čtyřech, takže bychom měli bod zákazu syntetických látek zařadit na pevný program jednání vlády,“ prohlásila v nadsázce.

Odhadovat množství podobných látek, které se na trh dostávají po oznámení zákazu HHC, je podle Pavla Kubů, předsedy správní rady KOPAC – Pacientského spolku pro léčbu konopím, irelevantní, protože známých už jich je kolem sto čtyřiceti. „Zároveň vygenerovat další strukturu, která bude splňovat zadání, aby nemohla být postihována tímto zastaralým nástrojem regulace dostupnosti látek ve společnosti, je v podstatě otázkou jednoho zadání,“ vysvětlil.

Se svým spolkem chce veřejně upozornit na rizika synteticky vytvořených kanabinoidů, která jsou násobně zásadnější než ta u kanabinoidů přírodních, dodal.

90′ ČT24: Regulace HHC (zdroj: ČT24)

Zápasíme s přirozeností, říká adiktolog

O krok napřed před černým trhem lze podle Vobořila zůstat, pokud bude dobře zpracován chystaný zákon a státní správa bude připravena kooperovat. „Je tu nějaká poptávka. Když na trhu budou látky méně rizikové, což bude zákon, když ho uděláme dobře, umět rozlišit a zajistí poptávku v méně rizikových látkách, velmi se zmenší prostor pro další neetické, nebo až zločinné úmysly,“ konstatuje národní protidrogový koordinátor.

Dle adiktologa a psychologa Aleše Kudy z Institutu Origanum jde o zápas s lidskou přirozeností měnit vlastní vědomí. Za příklad dává ranní kávu, která „má člověka nastartovat“, přičemž kofein je psychotropní látka.

Reakci státu na HHC považuje za špatnou, také by volil cestu opatření obecné povahy, které by zamezilo dostupnosti látky v potravinách. Je totiž potřeba hledat cestu, jak minimalizovat rizika, nikoliv přistupovat k represi, která je ještě zvětšuje, domnívá se.

Alkohol je zásadní, ale tradiční problém

Připomíná debaty kolem „vstupní drogy“, za kterou byla dlouho považována marihuana. Kuda ale zdůrazňuje, že vstupní drogou je nikotin a alkohol, který je pro děti tou nejdostupnější volbou. „Máme tu největší, naprosto zásadní problém s alkoholem, když vezmeme rizikovost, problémy, náklady, které společnost má,“ podtrhává.

Vobořil považuje českou legislativu ohledně alkoholu za velmi mírnou, zásadně se podle něj musí zlepšit například vymáhání zákazu prodeje alkoholu mladším osmnácti let. Zároveň připouští, že rizika požívání alkoholu jsou výrazně vyšší než rizika HHC. „Ale je to látka, která je tu tradičně, proto ji prostě nechceme zakazovat ani extrémně regulovat,“ řekl s tím, že podstata závislosti je stejná, ať jde o alkohol, jiné drogy, nebo třeba hazard.