S tím, kdo bude mít u sebe HHC, bude policie podle Vobořila nakládat stejně, jako by měl konopí

K lidem s HHC a dalšími dvěma psychoaktivními látkami HHC-O a THCP bude policie po jejich zákazu přistupovat podobně jako k těm s konopím. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Členem vládní rady je i policejní prezident. Podle Vobořila začne zákaz platit zřejmě ve středu – po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Podle protidrogového koordinátora tvrdí policisté, že nebudou mít jinou možnost než se chovat k lidem přistiženým s HHC, případně látkami HHC-O a THCP, stejně jako k těm s konopím. „Policie řekla, že se musí postupovat podle zákona,“ uvedl. Poukázal, že u konopí je držení deseti gramů konopí posuzováno jako trestný čin. Podle dřívějších informací hrozí uživatelům pokuta 15 tisíc korun, při držení většího množství nebo prodeji až osm let vězení.

Vobořil byl ve středu na Pražském hradě. Nyní uvedl, že přišel, aby o situaci informoval prezidentskou kancelář a poprosil o zvážení milostí pro běžné uživatele. „Aby podobně jako například u lidí, kteří vstupují do ukrajinské armády, a vstup do cizí armády je trestný čin, prezident zvážil, že by uděloval milost,“ uvedl.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) ve středu na sociální síti X uvedl, že v nejbližších dnech by se zástupci policie a ministerstev vnitra a spravedlnosti měli setkat.

O dočasném zákazu konkrétních tří látek rozhodla vláda minulý týden. Někteří odborníci však varovali, že důsledkem bude hlavně to, že se na trh dostanou jiné psychoaktivní látky. Některé firmy již slíbily zákazníkům, že jim nabídnou látky HHCPO nebo THC-B. „Víme o tom málo, nikdo ty látky nezná,“ připustil Vobořil. Míní však, že už jsou to spíš jen chemické látky, které s konopím nemají nic společného.

Zákaz vydaný kabinetem má skončit nejpozději do začátku roku 2025. Tehdy by však již měla platit novela zákona zavádějící psychomodulační látky jako samostatnou kategorii s regulovanou dostupností. Prodávat by je mohly jen registrované firmy v kamenných obchodech a bez reklamy, pouze lidem starším 18 let. Poslanci o její podobě jednají, pozměňovací návrh k původně poslaneckému návrhu plánuje podle dřívějšího vyjádření ministra Vlastimila Válka (TOP 09) předložit ministerstvo zdravotnictví.