TÉMA

THCP

Vláda podpořila zjednodušení rozvodů a jmenovala novou hlavní hygieničku

Zjednodušení a zrychlení rozvodu i úpravu péče o děti z rozvedených manželství má zajistit novela občanského zákoníku, kterou ve středu schválila vláda. Návrh ministerstva spravedlnosti mimo jiné ruší požadavek na zjišťování příčin rozvratu manželství a také slučuje rozvodové a opatrovnické řízení do jednoho. Rovněž výslovně zakotvuje zásadu nepřijatelnosti tělesného trestání dětí. O schválení informovala zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Kromě zmiňované novely vláda také jmenovala novou hlavní hygieničku Barboru Mackovou nebo zakázala dalších sedm psychoaktivních látek podobných HHC a THCP.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 22:10|

S tím, kdo bude mít u sebe HHC, bude policie podle Vobořila nakládat stejně, jako by měl konopí

K lidem s HHC a dalšími dvěma psychoaktivními látkami HHC-O a THCP bude policie po jejich zákazu přistupovat podobně jako k těm s konopím. Po jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Členem vládní rady je i policejní prezident. Podle Vobořila začne zákaz platit zřejmě ve středu – po vyhlášení ve Sbírce zákonů.
29. 2. 2024|

Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek

Vláda ve středu schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise. Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až dvacet dní.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:02|