Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek

Vláda ve středu schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise. Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až dvacet dní.

„Správné rozhodnutí, které jsme jako KDU-ČSL navrhovali již vloni v létě. Nyní musí nařízení notifikovat Evropská komise a poté jsme za ministerstvo zemědělství a SZPI připraveni ihned plnit kontrolní roli,“ napsal na sociální síti X Výborný.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na následné tiskové konferenci uvedl, že toto nařízení bude platit do 1. ledna 2025. „Do té doby je v silách Česka, a já pro to udělám maximum, předložit jako první země v Evropě ke schválení a notifikaci Evropské komisi zákon o tomto šedém prostoru – kanabinoidech, které jsou semisyntetické a nejsou ani potravinami ani léky,“ uvedl Válek.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci látek rozhodlo kvůli množícím se hospitalizacím dětí či mladistvých po požití cukrovinek s HHC. Toxikologické středisko jich eviduje od června 2022 asi 170. Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Prodej těchto látek by měl být možný jen v obchodech s obsluhou, ne v automatech. Děti a mladí do 18 let by výrobky nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama.

Redaktor ČT Václav Vohlídal o dočasném přidání HHC na seznam návykových látek (zdroj: ČT24)

Neprobádaná látka

HHC se rozšířil teprve před nedávnem, proto se z vědeckého hlediska jedná o nepříliš probádanou látku a rozsáhlejší studie o dopadech této látky na lidské zdraví zatím chybí. Vyskytovat se může jako náplň do elektronických cigaret, v cukrovinkách a další produktech jako například olejích.

Balíčky s cukrovinami obsahující HHC nejsou oficiálně označené jako potraviny, nemusí tedy splňovat požadavky, které stát na jejich zdravotní bezpečnost klade. „Děti a mladiství užívají tyto látky zejména v podobě gumových medvídků, které se prodávají pod označením ‚sběratelské předměty‘ a lze je koupit i prostřednictvím prodejních automatů,“ uvádí ministerstvo v návrhu.

Události: Zákaz výrobků s HHC (zdroj: ČT24)

Množství látky v baleních se navíc často liší. Podle analýzy zpracované pro ČT mělo být v některých bonbonech podle informací na obalu zhruba deset a pětadvacet miligramů HHC, hodnoty však neseděly.

„Je tam poměrně velká variabilita v obsahu HHC mezi jednotlivými želatinovými bonbony i v jednom balení,“ upozornil Martin Kuchař z Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Dávka, kterou tělo zvládne, záleží na váze i citlivosti konkrétního člověka na kanabinoidy. Běžně se ale uvádí množství mezi pěti až deseti miligramy. To podle expertů vede pouze k lehké intoxikaci. Nebezpečí zvyšuje i to, že se výrobky prodávají právě jako želatinové bonbony – jejich účinek se projevuje se zpožděním.

Novela má regulovat i kratom

Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické.

„Vyzývám výrobce a prodejce produktů obsahujících HHC, aby přehodnotili své postupy a takové produkty stáhli z oběhu. Podobně žádám o totéž s dalšími možnými produkty řady kanabinoidních látek, které jsou již připraveny podle informací k dostupnosti na trhu. V opačném případě stát bude muset reagovat mnohem razantněji,“ varoval Vobořil, který rovněž uvedl, že jeho odbor spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) připravuje návrh vyhlášky pro případné stažení potravin s HHC z trhu.

Novela zákona o návykových látkách by měla regulovat i prodej dalších látek jako je kratom, což je psychoaktivní látka z tropické liány, která se užívá ve formě prášku. Podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislost z loňského listopadu kratom v posledním roce vyzkoušelo osm procent středoškoláků a deset procent mladých ve věku 20 až 29 let. Ministerstvo zemědělství loni v dubnu uvedlo, že se připravuje zákaz prodeje látek s kanabidiolem (CBD), jako jsou různé tinktury, oleje nebo bonbony, zatím k němu ale nepřistoupilo.

Hexahydrokanabinol (HHC) je derivátem tetrahydrokanabinolu (THC), který patří k hlavním psychoaktivním složkám marihuany. HHC je vyráběn převážně chemicky. Poprvé byl syntetizován v roce 1947 americkým chemikem Rogerem Adamsem pomocí přírodního THC, který se vyskytuje v konopí setém.

V září 2021 se tento kanabinoid objevil v potravinových doplňcích ve Spojených státech. Podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a závislosti se v Evropě tato látka poprvé vyskytla zřejmě v květnu 2022 a do března 2023 se rozšířila do asi 20 zemí EU.

Zákaz HHC v zemích EU
Zdroj: ČT24

Od té doby ji řada zemí EU zakázala. Mezi prvními byla Francie, která zakázala výrobu, prodej a používání HHC a dvou jeho derivátů v červnu 2023. Prodej HHC není povolen také v Dánsku, Belgii, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Švédsku, Itálii či v Litvě a na seznam zakázaných látek se zřejmě dostane také v Německu.