Bonbony mohou obsahovat víc HHC, než se uvádí na obalu, ukázala analýza pro ČT

Události: Kontroly produktů s HHC (zdroj: ČT24)

Bonbony s obsahem HHC se staly předmětem analýzy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na žádost České televize forenzní analytik zkoumal tři volně prodávané vzorky, kterými se předávkovalo více než sto lidí, nejčastěji děti a mladiství. Trh s nebezpečnými látkami, které často cílí právě na děti, je mnohem širší, upozorňuje adiktolog Tomáš Jandáč. Vláda plánuje výrobky s HHC dočasně zakázat. Novelu chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit ve středu.

Vypadají jako běžné cukrovinky, ale obsahují látku, která může hodně ublížit. V některých bonbonech by mělo být podle informací na obalu zhruba 10 a 25 miligramů HHC. Analýza ovšem ukázala, že hodnoty nesedí.

„Je tam poměrně velká variabilita v obsahu HHC mezi jednotlivými želatinovými bonbony i v jednom balení,“ upozorňuje Martin Kuchař z Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Některá balení bonbonů obsahovala necelých osm miligramů, jiná více než deset. U silnějšího produktu byly rozdíly mezi jednotlivými bonbony z jednoho balení ještě větší. Od zhruba 22 miligramů po více než šestadvacet. Uživatel tak nikdy neví, kolik HHC přesně pozře.

Nejsilnější z analyzovaných bonbonů obsahoval víc než tři procenta HHC, to je zhruba pětinásobek dávky, která je běžně považována za bezpečnou. „Našli jsme zhruba sedmdesát miligramů HHC. (...) To znamená, že se jedná o poměrně potentní obsah. Užití celého tohoto bonbonu jistě povede k silné intoxikaci, bude nevolnost, zvracení,“ dodává chemik.

Dávka, kterou tělo zvládne, záleží na váze i citlivosti konkrétního člověka na kanabinoidy. Běžně se ale uvádí množství mezi pěti až deseti miligramy. To podle expertů vede pouze k lehké intoxikaci. Nebezpečí zvyšuje i to, že se výrobky prodávají právě jako želatinové bonbony – jejich účinek se projevuje se zpožděním.

„Uživatel pozře bonbon, nic se neděje dvacet minut, dá si další bonbon, a pak už hodnota, která v tom bonbonu je, převýší indikované množství a dojde k předávkování,“ podotýká Kuchař.

Právě z těchto důvodů se podobnými bonbony předávkovali i lidé na Karlovarsku. Tři z nich skončili na jednotce intenzivní péče.

Adiktolog: Na trh se dostávají další deriváty HHC

„Víme, že jsou už další deriváty HHC, které se dostávají na trh. Je to pozměněná molekula. Můžou mít i jiné psychoaktivní účinky, to ještě úplně nevíme. To je třeba HHC O, HHC P a takových polosyntetických kanabinoidů je kolem čtyřiceti, které máme nyní na kontrolním seznamu,“ vysvětluje adiktolog Tomáš Jandáč. Dodává, že se takové látky mohou objevit v automatech nebo v potravinách, nebo je lze koupit také jako již ubaleného jointa.

Zmínil, že některé aktivní látky, které jsou nyní v Česku, nejsou regulovány a nejsou na žádném seznamu. „V nedávné době jsme objevili takovou látku v Rakousku, kde se prodávala také pod označením dětský kokain,“ vysvětluje.

Fatální následky podle něj mohou mít kombinace HHC například s alkoholem a léky, například benzodiazepiny. „Smrtelná rizika jsou také různé kombinace kratomu s dalšími léky anebo s alkoholem,“ dodal.

Neshody v koalici

Ministr zdravotnictví chce HHC dočasně zařadit na seznam návykových látek. „Jiné řešení není, opravdu jsme to pečlivě diskutovali, aby tato látka byla zařazena na seznam zakázaných, protože je to semisyntetická látka,“ podotýká Válek.

To se ale nelíbí vicepremiérovi Ivanu Bartošovi z koaličních Pirátů. Podle něj je to zdlouhavé a neefektivní. Místo toho navrhuje, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce stáhla HHC z trhu jako zdraví nebezpečnou látku.

„Zákaz HHC, a vidíme ten příklad z Francie, situaci na trhu moc neřeší, neboť v momentě, kdy na trhu nějakou látku zakážete, okamžitě se objeví nějaká jiná, často nějaký derivát, který třeba může být i nebezpečnější,“ podotýká Bartoš.

Vobořil chce vládě předložit abolici

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) chce také vládě předložit návrh s možností zajištění abolice pro lidi, kteří by byli po ohlášeném zákazu kanabinolu HHC stíháni za držení produktů s touto látkou. Zabránit chce případným trestům vězení.

„Zvolila se kriminalizační cesta. Chápu, že ministr zdravotnictví je pod velkým tlakem, ale s kriminalizací nemohu souznít. Budeme teď vymýšlet model řešení,“ řekl Vobořil. Uvedl, že chce příští středu svůj návrh představit vládě. Věří, že by se mohla s prezidentem dohodnout na případném udělení abolice lidem, kteří by byli stíháni. Trestní stíhání by se tak zastavilo a stíhaní by pak nekončili ve vězení, podotkl Vobořil.

Zmínil, že držení malého množství látek je přestupek. Není ale jasné, kolik HHC by to vlastně mělo být. Dávku by mohla podle Vobořila určit judikatura, tedy až soudy při projednávání případů. Dodal, že ukončení dočasného zákazu by už udělené tresty nezrušilo, odsouzení by tak dál zůstali ve vězení.

Ministr Válek a šéf resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve středu po jednání kabinetu uvedli, že zákaz by měl platit do přijetí projednávané novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodulačních látek. Mezi ně by se pak mělo HHC zařadit. Prodej produktů by podle novely byl možný jen s obsluhou ve speciálních obchodech, ne v automatech. Děti a mladiství do 18 let by je nemohli koupit. Zakázaná by byla i reklama. Výrobky by musely splňovat stanovené požadavky. Stát by získal peníze z daní.