Kanabinoid HHC může u mladých lidí způsobit duševní problémy, říká odborník VŠCHT Kuchař

Chemik Martin Kuchař o potravinách s kanabinoidem HHC (zdroj: ČT24)

Vláda má ve středu odpoledne jednat o možnosti regulace látky HHC. Kanabinoidní látka se dá volně koupit v pouličních automatech nebo večerkách například v podobě cukrovinek, její kvalita není navíc nijak kontrolovaná. V Česku poslední dobou přibývá případů předávkování HHC. Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pro ČT řekl, že kanabinoid může u mladých lidí vyvolat duševní změny, riziko představují i možné zbytky těžkých kovů a jiných látek po nedostatečné finální úpravě HHC.

HHC se v malém množství přirozeně vyskytuje v konopí, forma, ve které se prodává v obchodech, se však vyrábí synteticky v tunových množstvích a dováží se pak do Česka, přiblížil pro ČT Kuchař.

„Přestože HHC bylo syntetizováno už ve 40. letech 20. století, pak se na něj zapomnělo a objevilo se v posledních letech,“ podotkl. Ještě před několika lety se o látce prý téměř nic nevědělo. „Dneska víme, že ty účinky jsou velmi podobné THC (tetrahydrokanabinol, hlavní psychoaktivní látka konopí, pozn. red.). Je pravda, že ta látka se vyskytuje v těch produktech ve dvou formách, my jim říkáme R a S: ta forma R je zhruba stejně účinná jako THC, naopak ta S je téměř neúčinná. To znamená, že záleží i na poměru těch dvou látek, které jsou v daných produktech nabízeny,“ vysvětlil Kuchař.

K předávkování u lidí dochází pravděpodobně kvůli tomu, že je látka užívána v podobě potraviny. „Uživatel sní gumový bonbon, teď se nic neděje, půl hodiny se nic neděje, takže užije další a ten náběh trvá mnohem déle než v případě třeba užití jointu s marihuanou,“ řekl. Kvůli tomu do sebe nakonec uživatel dostane mnohem větší dávku, než je ta doporučená.

Účinky na organismus

Kuchař dodal, že HHC podobně jako THC nezpůsobuje fatální intoxikace, ve vysokých dávkách ale může přivodit ztrátu vědomí, zvracení nebo úzkosti. Navíc u mladých lidí může dlouhodobé chronické užívání způsobovat změny v mozku a duševní problémy.

„Vzhledem k té toxicitě, která byla především u mladistvých zaznamenána, tak je rozhodně třeba ty cukrovinky stáhnout z trhu, aby nebyly dostupné nezletilým. Je tu varianta i přímého zákazu,“ řekl.

Nebezpečná může být i nedostatečná kontrola kvality výrobků, která nebude pravděpodobně tak pečlivá jako u farmaceutických firem. Při syntéze drogy se používají i těžké kovy, jako je palladium. „Při nedostatečné finální úpravě, například destilaci, tam mohou zůstat zbytky dalších látek, rozpouštědel a těžkých kovů,“ uzavřel Kuchař.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce projednat zařazení HHC na seznam návykových látek. Možnosti kontroly prodeje cukrovinek s touto látkou má probrat ve středu odpoledne vláda.

Hexahydrokanabinol (HHC) je uměle vyrobená látka syntetizovaná z kanabinoidu, jenž se získává z konopí.

Chemicky je podobná látce THC, což je hlavní psychoaktivní část marihuany, tedy složka, která je zodpovědná za halucinogenní účinky drogy.

HHC je v současnosti kvůli tomu, že se objevila velice nedávno a stát ji nestačil zakázat, legální. Prodává se jako „náhrada za marihuanu“, často v podobě různých bonbonů nebo náplní do elektronických cigaret.

Neexistují zatím vědecké práce, které by zkoumaly vliv této sloučeniny na lidský organismus. Podle odborníka VŠCHT Martina Kuchaře může HHC ve vysokých dávkách způsobit ztrátu vědomí, zvracení nebo úzkosti. U mladých lidí může při chronickém užívání vyvolat změny v mozku a duševní problémy.

Zdroje: Evropské monitorovací centrum pro drogy a závislosti, ČT24, ČTK, Reuters