TÉMA

Kanabinoid

Stát s látkou HHC zaspal a právo se snaží dohnat rychlík, který ujíždí, míní advokát Joukl

Stát o HHC jednal už minulý rok, ale nic se nestalo, teď nezbylo nic jiného, než do toho problému radikálně „říznout“, podotýká advokát Zdeněk Joukl s tím, že mnoho dětí kvůli HHC skončilo v nemocnici. Nejen kanabinoidu HHC se věnuje další epizoda právního podcastu V hlavě, jehož byl Joukl hostem. Tento advokát je známý také tím, že zastupoval rodinu nemocného Martina, na jehož léčbu se ve veřejné sbírce vybralo více než 150 milionů korun.
6. 3. 2024|

HHC nahradí jiné neprověřené látky, varují odborníci

S blížícím se zákazem prodeje zboží s obsahem kanabinoidu HHC se uživatelé této látky začínají poohlížet po jiných alternativách. Ty se podle odborníků začínají objevovat rychle. Představují přitom velké riziko, protože není možné rychle prověřit, které z nich jsou nebezpečné.
1. 3. 2024|

Vláda schválila dočasné zařazení HHC na seznam zakázaných návykových látek

Vláda ve středu schválila dočasné zařazení psychoaktivní látky HHC na seznam zakázaných návykových látek, oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle dříve zveřejněného návrhu ministerstvo zdravotnictví navrhlo zařazení na seznam také pro látky HHC-O a THCP. Termín začátku zákazu ale není jasný, musí ho ještě notifikovat Evropská komise. Podle dopoledního vyjádření Výborného to může trvat až dvacet dní.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:02|

Kanabinoid HHC může u mladých lidí způsobit duševní problémy, říká odborník VŠCHT Kuchař

Vláda má ve středu odpoledne jednat o možnosti regulace látky HHC. Kanabinoidní látka se dá volně koupit v pouličních automatech nebo večerkách například v podobě cukrovinek, její kvalita není navíc nijak kontrolovaná. V Česku poslední dobou přibývá případů předávkování HHC. Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pro ČT řekl, že kanabinoid může u mladých lidí vyvolat duševní změny, riziko představují i možné zbytky těžkých kovů a jiných látek po nedostatečné finální úpravě HHC.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:13|

Ministerstvo zdravotnictví se staví proti HHC, reaguje na otravy mladistvých i dětí

Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. V posledních týdnech se látkou přiotrávilo několik mladých lidí, záchranáři v Karlovarském kraji o víkendu vyjížděli k několika případům intoxikace. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách.
5. 2. 2024|

Školáci v Karlových Varech se otrávili bonbony s kanabinoidem, řeší to policie

Policisté prověřují případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice na svém facebookovém profilu napsala, že se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:35|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|