Školáci v Karlových Varech se otrávili bonbony s kanabinoidem, řeší to policie

Události: Nebezpečné výrobky s HHC (zdroj: ČT24)

Policisté prověřují případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice na svém facebookovém profilu napsala, že se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji.

Vypadají jako obyčejné gumové bonbony, obsahují ale HHC a předávkování může vést k závažným zdravotním komplikacím. O tom se přesvědčilo i několik školáků v Karlových Varech. „Všem bylo velmi špatně. Typická pro tuto skupinu byla porucha vědomí, děti nešly vzbudit, nebyly schopny komunikovat, nebyly schopny se postavit a hýbat,“ popsala lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíková.

„Věc je v současné době ve fázi prověřování a zabývají se jí policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře,“ upřesnila policejní mluvčí.

„Karlovarská krajská nemocnice eviduje od počátku roku pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých. U takto intoxikovaných pacientů dochází po požití k poruchám vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvům nálad, agresi či nevolnostem,“ popsala nemocnice. „V současné době nejsme u této novodobé drogy schopni predikovat případné chronické následky či orgánové komplikace,“ upozornila.

Policie doporučuje děti poučit

Protože je látka běžně dostupná, policie doporučuje rodičům, aby děti poučili o nebezpečnosti HHC. „Samozřejmě i ve školách je možné tuto prevenci realizovat,“ řekla protidrogová koordinátorka v Karlovarském kraji Martina Valentová.

Před cukrovinkami s psychoaktivními látkami varoval před týdnem také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s tím, že prodej těchto výrobků je aktuálně neomezený, zároveň se ale neověřuje jejich kvalita. Prodejce Vobořil žádá, aby tyto produkty stáhli z trhu ještě před schválením zákona o nových psychomodulačních látkách.

„Neexistuje dobré řešení, že bychom si řekli – teď to zakážeme a ono to zmizí. Ne, ono se to zhorší. Takže jak na to jít jinak – to je přísnou kontrolou, přísnou regulací,“ nastínil Vobořil.

Výrobky s HHC nejspíš budou moci kupovat jen dospělí v kamenných prodejnách. Podle protidrogového koordinátora by novela měla řešit i vizáž výrobků – tak, aby pro děti nebyly tak lákavé.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. Jde o přirozeně se vyskytující látku, ale může být vyrobena také synteticky. Podle policie jsou účinky HHC velmi podobné jako účinky THC – změna zrakového a sluchového vnímání, euforie, relaxační a povzbuzující účinky.