HHC nahradí jiné neprověřené látky, varují odborníci

Události: Zákaz HHC (zdroj: ČT24)

S blížícím se zákazem prodeje zboží s obsahem kanabinoidu HHC se uživatelé této látky začínají poohlížet po jiných alternativách. Ty se podle odborníků začínají objevovat rychle. Představují přitom velké riziko, protože není možné rychle prověřit, které z nich jsou nebezpečné.

Produkty s HHC se nebudou smět prodávat od příštího týdne. Normu v pátek podepsal premiér, následně vyjde ve Sbírce zákonů a hned druhý den začne platit. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že by to mohlo být v úterý. Za prodej i držení těchto látek pak bude hrozit i trestní stíhání. Vláda zařadila HHC na seznam zakázaných přípravků kvůli desítkám případů předávkovaných dětí.

Po oznámení zákazu přitom prodejci zaznamenali zvýšení poptávky i o stovky procent. Zásoby nabízely ve slevách. Mezitím už na pultech nabízí alternativu. 

Na trhu je už podle odborníků na třicet převážně syntetických náhražek. „Naše firma zvolila cestu nového derivátu, HHC-P, který je zhruba čtyřikrát až pětkrát silnější. Proto dáváme do produktů jen dvacet procent účinné látky. Děláme to ve vaporizérech, cartridgích, květech,“ popsal majitel specializované sítě obchodů Jakub Juha.

„HHC-P už je nějak prověřené, ale objevují se tu nové deriváty, hlavně z Číny, které jsou vysoce nebezpečné, nejsou prověřené,“ dodal.

Už HHC může mít celou řadu nežádoucích účinků, třeba závratě, úzkost nebo dezorientaci. V krajním případě – a to při vysokých dávkách – může ohrozit i základní životní funkce. Případy předávkování v poslední době přibývaly, a to hlavně u dětí. Podle ministerstva zdravotnictví se za poslední rok a půl intoxikovalo zhruba 170 lidí.  

HHC proti bolesti i na spaní

Někteří lidé přitom HHC používají pro léčebné účely, třeba proti bolesti nebo na spaní. Jeden takový člověk se léčí s chronickými záněty střev, dostal na to kapky od lékaře. „Nemohl jsem třeba řídit auto. A obecně, to je fakt, jako kdybyste si dali litr vodky.“ Hledal proto alternativu, zafungovalo prý inhalování HHC. „Třikrát, čtyřikrát si potáhnu, ustoupí to během deseti minut,“ popsal. Po zákazu HHC ho dál užívat nechce, zkouší kapky s jinou, povolenou látkou.

Po HHC sáhl třeba i pacient, který dvacet let bojuje s roztroušenou sklerózou. „Když mám právě to záchvatové období, kdy to opravdu bolí, tak už si musím kápnout ráno,“ popsal.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se snaží o dekriminalizaci těch, kterým HHC pomáhá při zdravotních problémech. Oslovil i prezidentskou kancelář. Řešení vidí v abolici. „V těch případech lidí, kteří si to nakoupili pro vlastní potřebu, budou mít vlastně velké množství u sebe, tak bychom takto uvažovali,“ prohlásil Vobořil.

Adiktolog Adam Kulhánek upozorňuje, že „jedna z velkých nevýhod je, že HHC je psychoaktivní, to znamená mění prožívání a vnímání toho pacienta, a laickýma očima je dost složité nastavit si správné dávkovaní“.

HHC se na pulty obchodů v Česku zřejmě od příštího roku vrátí, jen s většími omezeními, která se dotknou i dalších podobných látek, včetně kratomu. Podle chystané novely nesmí být obsažené v potravinách, kamenné obchody je budou také moct prodávat jen dospělým.