HHC míří do společnosti heroinu a kokainu. Vobořil byl proti s tím, že jen přijdou jiné variace látky

Interview ČT24 - Jindřich Vobořil (zdroj: ČT24)

Vláda navzdory sporům zařadila psychoaktivní látku HHC na seznam těch návykových a zakázaných do společnosti heroinu nebo kokainu. Rozhodnutí musí ještě notifikovat Evropská komise. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) byl proti takovému řešení a poukazoval na neúčinnost prohibice. V Interview ČT24 nyní varoval lidi, kteří se látkou předzásobili, že jde o risk, protože její držení v množstvím větším než malém může být trestné.

„Je to zařazeno mezi látky, které když někdo bude držet v takzvaně větším množstvím než malém, tak je to trestný čin. Pak je obzvláště velké množství, kde jsou sazby výrazně vysoké,“ varoval Vobořil. Na ono množství větší než malé prý není zatím judikatura, u konopí je limit deset gramů, u HHC to patrně bude méně.

Na otázku, co se stane, když někomu z tašky před policejní hlídkou vypadnou dva pytlíky gumových medvídků s touto látkou, Vobořil odpovídá, že to „pravděpodobně znamená, že půjde do vězení“. „Sazby tři, pět, osm let, ty tam mohou padat,“ říká.

„Bude těžké rozlišit, kdo to ve velkém množství nakoupil pouze pro vlastní potřebu, a kdo s tím bude obchodovat. (...) Trochu tím varuji lidi, kteří by si chtěli zaspekulovat a přijít si k pár tisícům korun,“ uvedl.

Zákaz prý vedl k rozšíření podobných látek

Vobořil s podporou vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) navrhovali opatření Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Považovali to za rychlé a efektivní řešení, jak látky dostat během pár dnů z prodeje, ostatní vládní strany se ale rozhodly pro zákaz. Ten však prý ve Francii vedl k tomu, že vznikly těmto látkám podobné nové syntetické deriváty, na které se zákaz nevztahuje.

„Je to nekonečný souboj,“ sdělil Vobořil s tím, že producenti a výrobci s krokem vlády počítají. Jako řešení problémů s výrobky s touto látkou vidí Vobořil rychlé přijetí novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodulačních látek, která je nyní ve sněmovně.

„Začneme se rychle bavit s Potravinářskou inspekcí, abychom dokázali vymyslet jiný režim než pořád to zakazování, který by byl rychlejší, efektivnější a elegantnější,“ sdělil. Kanabinoidů jsou desítky. Vobořil se bojí třeba látky nazvané Spice, která s konopím prý už nemá vůbec nic společného. Předávkování tam mohou být fatální.

Vláda se k zákazu rozhodla proto, že v posledních týdnech nemocnice hlásily častější intoxikace dětí a mladistvých. Zákaz skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit ona připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje jako psychoaktivní a reguluje jejich prodej. Vobořil už dříve uvedl, že nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje za krajně neetické.

Experti na drogovou problematiku hodnotí psychomodulační látky, mezi které patří i kanabinol HHC, jako méně rizikové. Doporučují ale stanovit jasná pravidla kontroly a prodeje. Vobořil dříve řekl, že by prodej mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Produkty by se nesměly prodávat dětem a mladým do 18 let. Zakázaná by byla reklama.