Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

90' ČT24: Zákaz bonbonů s HHC? (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.

Novák si nemyslí, že by ministerstvo se zákazem HHC přicházelo pozdě. „Ministerstvo zdravotnictví přišlo s novelou nařízení vlády o seznamech návykových látek, kdy od konce roku 2022, kdy jsme interně na resortu vedli diskuze o zařazení na seznam návykových látek, v červnu roku 2023 ministerstvo dospělo k názoru, že je čas přidat ty látky na seznam, a šlo s tím návrhem na vládu. Bohužel vláda tento návrh neschválila,“ uvedl.

Na seznam návykových látek bylo podle Nováka zařazeno už asi šest set syntetických drog. „Čili jsme v České republice odvrátili vlnu intoxikací syntetickými drogami, která postihla ostatní země,“ řekl. Stejným způsobem se podle něj reaguje v současné chvíli na vlnu semisyntetických kanabionidů. „Návrh na zařazení na seznam návykových látek vychází ze strukturní podobnosti s látkou THC,“ dodal. Navíc na stejnou úroveň podle něj postavilo látku HHC už dvanáct evropských zemí.

Novák uvedl, že HHC mělo negativní účinky i na dospělé, nejen na děti. Několik dospělých dokonce skončilo v nemocnici.

Podle Pavla Kubů není zařazení HHC na seznam zakázaných látek řešením. „Dostupnost těchto látek bych reguloval. Ta situace není novým problémem, trvá dvacet až třicet let, kdy se objevují nejrůznějí nové psychoaktivní látky, na něž ten seznam omamných a psychotropních látek ani nemůže pamatovat,“ upozornil.

Velkým problémem podle něj je, jak výrobci a obchodníci obcházejí zákon. Narážel na to, že cukrovinky s HHC se často prodávají jako suvenýry, nikoli potraviny. „Nemůžu tvrdit o chlebu, že je to kámen. Tvrdit, že nemáme nástroje v aktuální legislativě k tomu, aby mohly příslušné kontrolní orgány dávno zasahovat proti těmto nekalým praktikám a problematickým výrobním postupům při produkci potravin, tak ty máme,“ sdělil. Problém podle něj má řešit Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Nákup v obchodě, na internetu i v automatech

Podle Nováka může nařízení o zákazu HHC platit velmi rychle – dokonce v řádu několika dnů. „Účelem ale není kriminalizace uživatelů nebo prodejců. Musím ale říct, že praktiky prodejců nejsou úplně vhodné, když se třeba podíváme na obaly těch látek,“ upozornil.

Problém ale je, že si lidé cukrovinky s HHC kupují v prodejních automatech, tam je například kontrola věku složitější. Některé automaty čtečky občanských průkazů mají, ale někdy zboží vydají i bez ověření věku.

Lidé si často podobné výrobky kupují i na internetu. I v tomto případě si HHC snadno koupí i děti. I když na internetu musejí zadat, že už jim bylo osmnáct, stává se, že doručovatel už věk zákazníka nekontroluje.

Není na co čekat, říká ministr Výborný

„Nevíme, na co dále čekat. Pravidelně končí řada nezletilých na jednotkách intenzivní péče. Je to dočasné řešení, protože v Poslanecké sněmovně leží novela zákona o návykových látkách, která bude věc řešit systémově. Když jsme to jako lidovci navrhovali schválit loni v létě, tak jsme tu podporu na vládě nenašli,“ připomněl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle člena sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamala Farhana (ANO) ale není vhodné házet HHC do jednoho pytle s heroinem nebo pervitinem. Zkritizoval, že se ve vládě loni nenašla podpora pro novelu zákona o návykových látkách. „Piráti se ještě na internetu chlubili, že zabránili tomu, aby došlo k zákazu HHC,“ uvedl. Základní problém je podle něj v tom, že látka se nachází v potravinách. Právě to mělo ministerstvo zemědělství spolu se SZPI zakázat.

Členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) potvrdila, že jejich strana je proti zařazení HHC na seznam zakázaných látek. „Ve Francii bylo HHC zakázáno, a stávají se tam věci, před kterými varujeme. Vznikl tam ilegální trh s HHC, kde už vůbec není možné dělat žádná opatření, která by vedla k omezení přístupu k dětem a mladistvým, a zvýšila se tam incidence výskytu syntetických kanabionidů, které jsou tisíckrát toxičtější,“ upozornila.

„Samozřejmě, že přijde něco nebezpečnějšího, to je téměř jisté. Ale od toho je tady politika vlády, která má na tyto věci reagovat,“ řekl Výborný a připomněl, že je potřeba jednat rychle, proto je pro dočasný úplný zákaz HHC.

Marek Výborný, Jana Michailidu a Kamal Farhan hovořili o regulaci cukrovinek s HHC (zdroj: ČT24)

Účinky na organismus

Účinky HHC na organismus člověka jsou různé, je to například euforie, zlepšení nálady, ale také bolesti hlavy, dokonce i ztráta vědomí při předávkování. „My zatím můžeme posuzovat HHC tak, jako u jiných konopných látek – typicky u THC, kdy se liší akutní a dlouhodobé účinky. Co se týká závislosti, tak u konopných látek je typičtější takzvaná psychická závislost, nevyvolávají tak intenzivní fyzickou závislost, jako opiáty či alkohol,“ sdělil Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Akutní stav po požití konopí je podle Kulhánka charakteristický změnami vnímání a prožívání. „Uživatelé mají zpravidla zpomalené vnímání času, halucinace, mají zarudlé oči, prožívají pocity euforie. Akutní intoxikace také může být spojená s úzkostmi, panickými stavy a nepříjemnými pocity,“ uvedl.

Dlouhodobé účinky se mohou v jednotlivých případech lišit. „Bývají to poruchy spánku, výkyvy nálad. Uživatelé nemají strukturovaný den, potřebují konopí užívat často a podobně,“ vysvětlil Kulhánek.

Kdy ale poznat, že už je potřeba zavolat lékařskou pomoc? Podle Karla Kirse ze Zdravotnické záchranné služby ČR to může být složité. Uvedl ale, že ve chvíli, kdy už si člověk neví rady s intoxikovaným, měl by hned volat záchranku. „Samozřejmě také pokud dojde k poruše vědomí, potížím s dýcháním nebo bolestem na hrudi,“ řekl.

Zda je HHC i prospěšné, jak je to v některých případech u užívání konopí, zatím odborníci nevědí. Jednoduše jim chybějí studie. „Terapeutický účinek může být stejný jako v případě léčebného konopí nebo CBD, když je správně používáno a správně indikováno, ať už je to k tlumení bolesti, relaxace svalů či jiné relaxační účinky,“ uvedl Kulhánek.

Nejde jen o HHC

Jenže dopad na život lidí nemají jen syntetické drogy, ale i látky, které jsou mnohem dostupnější, například alkohol. „Alkohol je legální droga, se kterou má Česko dlouhodobě největší problém. Ministerstvo zdravotnictví spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací. Resort v uplynulém období inicioval na základě jejích doporučení opatření, která se měla týkat omezení dostupnosti alkoholu,“ řekl Novák s tím, že mělo jít například o reklamu. Tato jednání ale podle něj nedopadla dobře.

Česko eviduje ročně kolem tisícovky intoxikovaných dětí alkoholem. Alkohol je v české společnosti populární a často také tolerován, a to mnohem víc, než například marihuana. „Současně ale vidíme, že nám roste populace mladých lidí, kteří už tolik alkohol nepijí a mají ve vztahu k alkoholu úplně jiný postoj,“ řekl Kulhánek s tím, že je důležité ukazovat a popisovat rizika, která jsou spojená se všemi návykovými látkami. I on zmínil reklamu na alkohol, která je podle něj velmi viditelná. „Alkohol je navíc v Česku velmi levný a dostupný, což dělá tu látku oblíbenou a populární,“ doplnil.

Podle Kirse jsou výjezdy záchranářů kvůli alkoholu na denním pořádku.