Vláda dočasně zařadí HHC na seznam návykových látek

Vláda dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to bude zhruba do měsíce. Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Vláda ve středu projednala také novelu zákona o prezidentské volbě, podle které by poslanci a senátoři mohli v budoucích volbách výslovně podpořit jen jednoho kandidáta.

„Dočasně dáme HHC na seznam návykových neboli zakázaných látek, abychom zabránili dalšímu riziku, které z prodeje těchto produktů vyplývá pro dětí a pro nezletilé,“ uvedl Válek.

„Při této příležitosti bych chtěl varovat rodiče, aby hlídali, jestli jejich děti produkty s těmito látkami nekonzumují. Tyto látky jsou opravdu zdraví škodlivé a při požití většího množství je to velmi nebezpečné, může dojít k závažným komplikacím,“ dodal.

Jedná se o substance, které ovlivňují fungování mozku, mění náladu, chování nebo vědomí. „My se tady bavíme o HHC, ale podobných derivátů jsou desítky nebo stovky a denně se objevují další,“ řekl Válek. Podobné účinky mají i některá antibiotika nebo přírodní látky jako kratom.

Vláda podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nemá jinou zákonnou možnost než látky dočasně zakázat, například opatřením obecné povahy na základě rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jak prosazoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

„V tuto chvíli nemohou lidé z potravinářské inspekce toto kontrolovat, protože není na základě jakého předpisu jejich prodej zakázat,“ řekl Výborný. S tím ale nesouhlasí Piráti. Podle vyjádření Jany Michailidu (Piráti), která se spolu s Vobořilem na přípravě opatření podílela, to lze i na základě Evropských předpisů pro potraviny.

Podle Výborného by ale takové řešení mohlo vést k soudním sporům s výrobci. „Pokud bychom dnes toto učinili, tak bychom se jako stát vystavili nebezpečí dlouhých soudních sporů. S vysokou mírou pravděpodobnosti bychom u těchto sporů nikdy nemohli uspět,“ tvrdí Výborný.

Podle Válka bude zároveň pokračovat projednávání novely zákona o návykových látkách, která zavádí speciální kategorii psychomodulačních látek, které nejsou zakázané, ale jejich prodej, zejména dětem, bude omezený. Příští týden se jí podle něj bude zabývat sněmovní zdravotní výbor. Podle Válka ji ale musí po schválení ve sněmovně a Senátu schválit i Evropská komise, což může trvat několik let.

Před zákazem varovali adiktologové i národní protidrogový koordinátor. Ten v úterý uvedl, že se připravuje vyhláška k případnému stažení cukrovinek s HHC z trhu. Ty oficiálně nepatří mezi potraviny. Podle něj ale HHC patří mezi substance, kterých se bude týkat připravovaná novela o psychomodulačních látkách, apeloval proto na její urychlené přijetí.

Ministerstvo zdravotnictví chtělo HHC na seznam zařadit už loni v červenci, vláda s tím ale tehdy nesouhlasila. Místo zákazu vznikla právě novela. HHC se v posledních týdnech přiotrávilo několik mladých lidí.

Podpora jednoho kandidáta ve volbách

Vláda rovněž schválila novelu, podle níž by poslanci a senátoři v budoucích volbách prezidenta měli mít možnost podpořit jen jednoho kandidáta. Dosud se právní názory na tuto otázku rozcházely. Nejvyšší správní soud (NSS) ani Ústavní soud o věci zatím meritorně nerozhodovaly, ale NSS v roce 2017 naznačil, že se přiklání k výkladu, že zákonodárce nemůže být členem více navrhujících skupin. Vnitro, které registruje kandidátní listiny, dosud obhajovalo názor, že takové omezení z ústavy ani volebního zákona nevyplývá.

Pokud by některý zákonodárce byl členem více skupin navrhovatelů, nebude se přihlížet k jeho podpisu ani na jedné z kandidátních listin. Protože poslanci a senátoři při podpisu nemusí vědět, že některý další podepsal víc listin, vnitro bezodkladně zveřejní přehled poslanců a senátorů, kteří listinu podali. Až do uplynutí lhůty pro podání kandidátních listin, což je 66. den před volbami, bude možné, aby se ke kandidátní listině připojil další poslanec či senátor a nahradil duplicitní podpis jiného zákonodárce.

Zájemci, kteří budou chtít kandidovat na základě podpisů občanů, dostanou možnost sbírat podpisy vedle papírových formulářů také přes internet.