TÉMA

Psychomodulační látky

Vláda dočasně zařadí HHC na seznam návykových látek

Vláda dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek, uvedl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. Není jasné, od kdy přesně bude zákaz platit, protože ho musí notifikovat ještě Evropská komise. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to bude zhruba do měsíce. Po požití cukrovinek s HHC v posledních týdnech musela být podle vyjádření poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Vláda ve středu projednala také novelu zákona o prezidentské volbě, podle které by poslanci a senátoři mohli v budoucích volbách výslovně podpořit jen jednoho kandidáta.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 20:48|

V Česku se objevují cukrovinky s psychoaktivními látkami. Stáhněte je, vyzývá prodejce protidrogový koordinátor

Na trhu se aktuálně objevují bonbony a cukrovinky s obsahem psychoaktivních látek, na které se zatím nevztahuje žádná právní norma. Umožněn je tak jejich nekontrolovaný prodej v jakékoli podobě, neověřené kvalitě a bez omezení jakémukoli zákazníkovi, tedy i nezletilým. Na riziko produktů s obsahem nového polosyntetického kanabinoidu HHC, který má účinky srovnatelné s THC, což je hlavní přírodní psychoaktivní aktivní látka konopí, upozornil národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Prodejce žádá, aby tyto produkty stáhli z trhu ještě před schválením zákona o nových psychomodulačních látkách.
23. 1. 2024|

Zákon upraví prodej CBD, HHC či kratomu, avizuje Vobořil

Látky CBD a HHC či kratom by se nově mohly dostat na nový seznam takzvaných psychomodulačních látek. Na jeho základě by měl být jejich prodej regulován státem. Seznam by stanovila připravovaná novela o návykových látkách, která by podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila definovala prodej a kontrolu těchto substancí.
23. 5. 2023|