Inspekce už pět let pranýřuje potraviny. Zveřejnila tisíce prohřešků

Celkem 3714 šarží nevyhovujících potravin zveřejnil za pět let své existence projekt Potraviny na pranýři, který v létě roku 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Byly mezi nimi potraviny nejakostní (949), falšované (1207) i nebezpečné (1558). Výzkum mezi 2209 uživateli, který si nechala inspekce zpracovat, nyní ukázal, že 99 procent jich považuje zveřejněné informace za důvěryhodné a užitečné.

Dotázaní ocenili, že projekt, který nyní existuje na webu i na sociálních sítích, jim umožňuje chránit se před nákupem nebezpečných či nekvalitních potravin. 

Zároveň jim dává informace o provozovnách veřejného stravování se špatnou úrovní, protože zveřejňuje uzavřené provozy.  

Co odhalil projekt Potraviny na pranýři (2012–2017)
Zdroj: SZPI

Projekt umožňuje lépe informovat veřejnost, která má zájem o informace o potravinách i o kvalitě provozoven veřejného stravování, konstatoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod jehož resort SZPI patří. Zároveň podle něho pomáhá těm podnikatelům, kteří se snaží mít špičkovou kvalitu. „Těm pomáháme v rámci boje s nekalou konkurencí,“ řekl ministr.

V období od počátku roku 2015 až do konce letošního července bylo zveřejněno celkem 497 uzavřených provozoven. Nejvíce jich bylo ve společném stravování (260) a v maloobchodě (180). Zbytek pak připadal na výrobu (46), velkoobchod (9) a internetový obchod (2). 

Výzkum ukázal, že projekt mění nákupní chování spotřebitelů. Celkem 86 procent respondentů přiznalo vliv takto získávaných informací při nákupu potravin a 42 procent jich uvedlo, že Potraviny na pranýři ovlivnily jejich výběr při návštěvě gastrozařízení. 

Podle 84 procent respondentů vytváří zveřejňování kontrolních výsledků účinný tlak na nepoctivé výrobce, prodejce či provozovatele veřejného stravování, aby od svého nepoctivého chování ustoupili.

Prvotní ideou projektu bylo informovat spotřebitele, řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. „Pouze vzdělaný a sebevědomý spotřebitel je schopen se v otázce kvality a bezpečnosti potravin orientovat,“ dodal. 

Připomněl i snahu o zkulturnění trhu a byznysu s potravinami, protože „Damoklův meč, který může viset nad některými nepoctivými provozovateli, může hrát preventivní roli“. Dodal, že dozorové orgány v jiných členských státech EU zveřejňují tyto informace ne tak detailně a podstatně později.

Inspekce také uvedla, že projekt Potraviny na pranýři získal za dobu své existence řadu cen. Zejména se jedná o cenu českého internetu Křišťálová lupa, kterou projekt v kategorii Veřejně prospěšná služba obdržel v letech 2012, 2013 a 2014. Dále v roce 2014 získal ocenění Mobilní aplikace roku v kategorii Aplikace pro lepší svět. Ve všech případech o ocenění nerozhodovala porota, ale hlasování veřejnosti. Počet návštěvníků webu již přesáhnul 4,3 milionu.

SZPI se věnuje také kontrole potravin z hlediska přítomnosti cizorodých látek, například pesticidů, konzervantů a barviv. 

V roce 2016 tak odebrala a analyzovala 1809 vzorků. U 17 vzorků bylo zjištěno překročení maximálního limitu, což představuje z celkového počtu odebraných vzorků 0,94 procenta. V porovnání s předchozími roky (2013–2015) se jednalo o mírné zvýšení celkového procenta nevyhovujících vzorků.

Zjištěné kontaminující látky v potravinách v letech 2003–2016
Zdroj: SZPI