Výrobky označené značkami Klasa nebo Regionální potravina byly loni téměř bez závad

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni nezjistila žádné porušení bezpečnostních parametrů u potravin oceněných značkou Klasa a Regionální potravina. Obě ocenění uděluje ministerstvo zemědělství nejpoctivějším a nejkvalitnějším výrobkům.

Inspektoři zkontrolovali 276 šarží. Pouze v pěti případech zjistili drobné nedostatky například ve značení a složení, uvedl v pátek mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj bývají u ostatních potravin řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

Inspekce pravidelně už 14 let kontroluje potraviny označené národní značkou kvality Klasa. „Loni jsme odebrali celkem 200 šarží takto označených potravin. Nevyhovující parametr jsme zjistili u čtyř,“ uvedl Kopřiva. Přehled všech hodnocených šarží je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci tematických kontrol.

obrázek
Zdroj: ČT24

Značka Klasa je míněna jako prestižní ocenění pro nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Ministerstvo zemědělství ji uděluje od roku 2003. Logo Klasa na obalech výrobků pomáhá zákazníkům v orientaci při nákupu.

Značka Regionální potravina pak má oceňovat nejlepší výrobky z každého kraje. Už sedmým rokem ji také uděluje ministerstvo zemědělství výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů.