CzechInvest povede Jirotková. Čeká ho zřejmě sloučení s agenturou CzechTrade

Novou ředitelkou státní agentury CzechInvest se stane Silvana Jirotková, která dosud měla na starosti interní projekty agentury, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Předchozího ředitele, Karla Kučeru, odvolal ministr v demisi Tomáš Hüner (nestr. za ANO) v lednu. Vinil ho z destabilizace agentury.

Hüner ve čtvrtek podepsal jmenovací dekret Jirotkové. Její výběr vyšel z řízení, do něhož se celkem přihlásilo 23 lidí, do druhého kola postoupili čtyři uchazeči. V komisi, která novou šéfku agentury vybrala, zasedli odborníci nejen z MPO, ale také experti z ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zahraničních věcí, ministerstva vnitra, ministerstva financí, Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a Asociace malých a středních podniků.

„Po dlouhé době má CzechInvest šéfku, která vzešla z otevřeného výběrového řízení. Teď mě musí přesvědčit o své vizi v praxi. Čeká ji kus práce. CzechInvest se musí radikálně změnit a zefektivnit svou činnost,“ uvedl ministr.

Tento týden uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), že by se státní agentury CzechTrade a CzechInvest měly sloučit. „Považuji za nenormální, že máme CzechTrade a CzechInvest pod ministerstvem průmyslu, kdy jeden má zastoupení u nás třiašedesátkrát a padesátkrát v zahraničí a druhý dvacetkrát u nás a sedmkrát v zahraničí. Myslím, že tyto instituce by měly být sloučeny,“ uvedl Babiš.

Obě instituce měly být sloučeny už na konci roku 2013. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jiří Ciencala ale nakonec plán svého předchůdce Martina Kuby (ODS) nerealizoval. 

  • CzechInvest je vládní agenturou pro podporu podnikání a investic, má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka i pomoc menším českým firmám při hledání partnerů v cizině. 
  • Je podřízen ministerstvu průmyslu a obchodu. Agentura vznikla v listopadu 1992. Centrálu má v Praze a zastoupení ve 13 krajích. Provozuje také zahraniční pobočky.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) na slova Babiše o sloučení řekl, že CzechInvest a CzechTrade jsou každý zaměřen jinak. „Budeme hledat možnost jak zefektivnit jejich práci a snížit náklady – například tím, že by v zahraničí sídlily v jedné budově. Tím by se snížily i náklady daňových poplatníků,“ dodal.

Babiš také opět kritizoval dřívější hospodaření státní České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Kabinet minulý týden rozhodl, že obě instituce by nově měly spadat pouze pod ministerstvo financí. Dosud patří pod čtyři ministerstva, vedle financí také pod ministerstva průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí.