Naše hospodářství loni rostlo, hlásí Řekové. Věřitelé se zatím snaží odblokovat záchranný program

Řecká ekonomika loni stoupla o 0,4 procenta místo dřív předpokládaného poklesu 0,5 procenta. Vyplývá to z nejnovějších odhadů řeckého ekonomického institutu IOBE. Letos počítá institut s výrazným zrychlením hospodářského růstu na 1,5 až 1,8 procenta. Zástupci věřitelů se mezitím snaží odblokovat záchranný program pro Řecko.

Prognóza institutu pro letošní rok nicméně zaostává za oficiálním cílem mezinárodních věřitelů Řecka, podle kterého by měl hospodářský růst dosáhnout 2,7 procenta. Řecko se v uplynulých letech s věřiteli zahrnujícími členské země eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) dohodlo již na třech záchranných programech, které byly podmíněny rozsáhlými úspornými kroky.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis ve čtvrtek uvedl, že Řecko v loňském roce výrazně překonalo své rozpočtové cíle a že splní rovněž cíle pro letošní rok. Atény jsou tak podle něj na dobré cestě k tomu, aby v příštím roce u primárního rozpočtu dosáhly plánovaného přebytku ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Primární rozpočet nezahrnuje výdaje spojené s hrazením dluhu. Dosažení plánovaného přebytku v příštím roce je pro Řecko důležité kvůli možnému získání dalších úlev při splácení dluhů eurozóně, upozorňuje agentura Reuters.

Měnový fond zastává skeptický postoj

Mezinárodní měnový fond (MMF) má nadále silný zájem plně se podílet na stávajícím záchranném programu pro Řecko. Novinářům to řekl nizozemský ministr financí a předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. O záměru fondu jej prý ujistila šéfka MMF Christine Lagardeová.

Fond je podle Dijsselbloema přesvědčen, že předpoklady Atén a evropských institucí o vývoji řeckého hospodářství jsou příliš optimistické a že hospodářská obnova země nebude bez dluhové úlevy dlouhodobě udržitelná. Eurozóna se shodla na opatřeních, jako je prodloužení splátek a podobně, o redukci nominální výše řeckého dluhu ale neuvažuje.

Zamrzlá druhá prověrka

Dokončena stále není druhá prověrka řeckého programu, připomněl Dijsselbloem. Je podle něj v zájmu všech, aby se věřitelské instituce do Atén co nejrychleji vrátily.

Pro co nejrychlejší dokončení této prověrky, která umožní odblokovat další část pomoci, se vyslovil i eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Pierre Moscovici.

Také Dijsselbloem zdůraznil, že rychlé dokončení druhé prověrky je „v zájmu všech“ a ministři financí eurozóny ve čtvrtek Atény i věřitelské instituce vyzvali k urychlení práce a návratu expertů do Řecka k dalšímu kolu jednání.