NWR protestuje. Nelíbí se jí omezení vlastnických práv k OKD

Podmínkami úpadku těžební společnosti OKD se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Kvůli předběžnému opatření ostravského krajského soudu se k němu odvolala společnost New World Resources (NWR), která vlastní OKD. Firma není údajně spokojena s omezením svých akcionářských práv. Ty podle předběžného opatření mají podléhat předchozímu souhlasu věřitelského výboru.

O způsobu řešení úpadku společnosti OKD, která má miliardové dluhy, soud zatím nerozhodl.

Odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci podala společnost NWR prostřednictvím právní kanceláře White & Case na začátku června. Právníci NWR se v odvolání domáhají zrušení části předběžného opatření ohledně rozhodování valné hromady či jediného společníka OKD. Krajský soud totiž v květnovém předběžném opatření stanovil podmínku, že i v těchto případech je nutný souhlas prozatímního věřitelského výboru nebo insolvenčního soudu.

„Žádný právní předpis aplikovatelný na situaci dlužníka (OKD) nestanoví, že k účinnosti rozhodnutí valné hromady či jediného akcionáře v její působnosti je zapotřebí souhlasu insolvenčního soudu či prozatímního věřitelského výboru,“ upozornili v odvolání právníci, podle kterých jsou předběžným opatřením omezena akcionářská práva společnosti NWR.

Krajský soud: Hrozí střet zájmů

Ostravský krajský soud předběžné opatření, kterým výkon akcionářských práv NWR podřídil souhlasu prozatímního věřitelského výboru či soudu, v květnu zdůvodnil tím, že hrozí střet zájmů. Firmy z mezinárodní skupiny Ad Hoc Group (AHG), která podle soudu v konečném důsledku ovládá společnost NWR a tím nepřímo i OKD, jsou totiž zároveň hlavními věřiteli těžební společnosti.

Skupina AHG je tak na jedné straně sdružením ovládajícím dlužníka a na straně druhé největším věřitelem dlužníka. Zájmy osob ovládajících dlužníka a dlužníka tak mohou být ve vzájemném konfliktu, stojí v usnesení ostravského krajského soudu.

Černouhelná společnost OKD, která je od května v úpadku, koncem minulého týdne obvinila svou majitelku společnost NWR z toho, že si u ní musela vzít nevýhodný úvěr. Firma údajně musela část úvěru navíc použít k tomu, aby měla na vyplacení dividend mateřské NWR.


OKD je v úpadku od počátku května. Insolvenční návrh na sebe podala sama. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Společnost se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám komodit a předluženosti. V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků.

Vláda se zabývá otázkou, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na výplaty horníkům. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhoval půjčku až miliardu korun od státního podniku Prisko. Nezaručuje ale, že se vše státu vrátí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s miliardou nesouhlasí.