OKD na sebe podala insolvenční návrh. Dluží 17 miliard

Napětí kolem OKD (zdroj: ČT24)

Těžební firma OKD podala na sebe návrh na insolvenci a spojila ho s návrhem na reorganizaci. V dolech by se přitom mělo dál normálně těžit. Rozhodlo o tom představenstvo. Společnost dluží více než 17 miliard korun a má nejméně 650 věřitelů. Je mezi nimi například i Česká spořitelna  nebo Československá obchodní banka. Pomoc horníkům již přislíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

OKD uvedla v insolvenčním návrhu, že chce do počátku roku 2017 zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Lazy. Utlumit chce i Darkov a částečně ČSM Sever. V reakci na krizový vývoj v OKD se ve středu sejde rozšířené předsednictvo vlády a bude jednat o nastalé situaci. „Na prvním místě je pro nás pomoc zaměstnancům,“ uvedl Sobotka na sociální síti Twitter.

Mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová řekla, že soud by o návrhu mohl rozhodnout během několika dní, ale i za několik týdnů. V případě, že soud pošle firmu do úpadku, následně rozhoduje o způsobu, jakým se tento úpadek bude řešit. To může trvat týdny. Možnosti jsou dvě: buď šetrnější reorganizace, nebo konkurs, při němž má konkursní správce za úkol zpeněžit, co jde, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů. Při povolené reorganizaci by věřitelský výbor schvaloval plán předložený dlužníkem a následně by se postupovalo podle tohoto plánu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se v pořadu ČT Události, komentáře jasně postavil za variantu reorganizace a zachování těžby. „Pokud bude insolvence vyhlášena, a já předpokládám, že ano, uděláme jako vláda všechno pro to, aby byla zachována těžba.“ Naopak předseda ČMKOS Josef Středula cestu v reorganizaci OKD nevidí: „Je lepší zbavit se všech závazků, které jsou obrovité, a přes správce konkurzní podstaty začít novou etapu, ve které je možná silná role státu. Teď je důležité, aby soud co nejrychleji rozhodl.“

Pravděpodobnější podle mě je, že OKD skončí nakonec v konkursu. Což je cesta, při které může zůstat těžba zachována, ale má v této variantě větší slovo soud a insolvenční správce, ten by se stal faktickým šéfem společnosti.
Zuzana Kubátová
redaktorka MF Dnes

Majetek OKD nedosahuje ani 7 miliard, dluhy však 17 miliard

Majetek OKD nedosahuje ani 7 miliard, stojí v insolvenčním návrhu, který na sebe firma podala u Krajského soudu v Ostravě. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark řekl, že 13 miliard korun tvoří závazky v rámci skupiny. Mezi největšími věřiteli jsou ale kromě NWR Holdings a New World Resources například také londýnské pobočky Deutsche bank a Citibank nebo třeba Česká spořitelna (více jak tři sta milionů korun) či Československá obchodní banka (zhruba 240 milionů korun). 

„Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Podnik by tak měl být dál v obvyklém provozu a v dolech by se mělo normálně těžit.

Návrh insolvence
Zdroj: ČT24

„Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům,“ uvedl po jednání představenstva Ekmark.

Současně sdělil, že uhelný průmysl je v nebývalém období poklesu se zvýšenou konkurencí ze strany zahraničního exportu, plynu, nadměrné nabídky na světovém trhu a historicky nízkými cenami v důsledku slabších ekonomik.

„Těžba uhlí sice bude mít v budoucnu menší význam, uhlí však bude i nadále hrát klíčovou roli při poskytování cenově dostupné a spolehlivé tepelné a elektrické energie a při výrobě oceli,“ poznamenal.

Dodal, že vyhlášení insolvence „bylo velmi těžkým rozhodnutím“. Tento krok je ale podle něj správnou volbou pro budoucnost OKD a jejích zaměstnanců a regionu. „Nalezneme komplexní řešení pro OKD,“ dokončil Ekmark.

Mluvčí skupiny Ad Hoc Group Roman Pařík, která vlastní většinovou část OKD, uvedl, že investorům je líto, kam situace zašla. „Rozhodnutí je plně v rukou představenstva OKD. Investoři nemohou OKD udílet rady ani pokyny. Téměř čtyři měsíce jsme usilovali o navázání smysluplného dialogu s českým státem o možnostech, jak insolvenci předejít, avšak setkali jsme se pouze s velmi vlažnou odezvou,“ uvedl. Dodal, že investoři a jejich poradci jsou nadále ochotní se s vládou kdykoli sejít a pokusit se nalézt řešení, které je z právního hlediska možné i po podání insolvenčního návrhu.

Akcie těžařské NWR na pražské burze reagují na insolvenční návrh OKD poklesem o 40 procent. Obchodují se za 0,07 Kč. Celý pražský trh ztrácí 1,3 procenta, padají také banky a ČEZ.

Podle ministra průmyslu a obchodu Mládka se horníci nesmějí stát rukojmími firmy, které hrozí insolvence. Sdělil, že firma má povinnost zaplatit zaměstnancům dubnovou výplatu. Mládek již dříve uvedl, že si „skoro neumí představit“ vstup státu do OKD, spoluvlastnictví, protože by to vyžadovalo důvěru k vlastníkům a manažerům firmy. Nelze naopak vyloučit, že by se jednalo o jejich odchodu, zmínil.  

Část horníků, kteří by mohli kvůli krizi v OKD přijít o místo, může najít práci ve státním podniku Diamo. „Diamo zaměstná 250 propuštěných horníků z OKD, kterým bude více než 55 let a kteří mají základní vzdělání,“ doplnil Mládek.

Pomoc propuštěným lidem již přislíbil i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Firmy jsou údajně připraveny přeškolit a zaměstnat až tisíc zaměstnanců OKD.

Podle ministryně práce Michaely Marksové by horníky z OKD mohl zaměstnat automobilový průmysl. Díky příspěvku na dopravu by mohli pracovat například v Kvasinách. Marksová navíc předpokládá, že úřady práce otevřou své pobočky přímo na šachtách.

Příčinou potíží jsou i dluhy

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Je otázkou, nakolik by OKD mohla být prosperující firma, kdyby nebyla zatížena nevýhodnými smlouvami a dluhy, do kterých ji uvrhl bývalý vlastník Zdeněk Bakala. Věci, které tam jsou, jsou naprosto nehorázné. Firma má spoustu menšinových akcionářů a já jsem velmi překvapená, že nikdo za to, co se tam dělo, Zdeňka Bakalu nežaloval.
Lenka Zlámalová
komentátorka serveru Echo24.cz

Mezi největší věřitele, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Mezi věřiteli jsou polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, nebo místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD, HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70 000 lidí.

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.