OKD: Majitel nás donutil vzít si nevýhodný úvěr

Černouhelná společnost OKD, která je od května v úpadku, si měla vzít nevýhodný úvěr od své majitelky společnosti NWR. Vedení OKD to uvedlo minulý pátek v prohlášení zaslaném krajskému soudu. Upozornily na to Hospodářské noviny, které vydává podnikatel Zdeněk Bakala. Bakala byl v době zmiňovaných finančních operací jedním z akcionářů NWR. Zástupce NWR na dotaz České televize odmítl cokoliv ve spojitosti s nejnovějším prohlášením OKD komentovat. Ohledně situace v OKD zasedala také krajská tripartita.

OKD se před šesti lety dostala do finančně těžké situace. „Stávající úvěr nebyla schopna plnit a NWR ji mělo donutit, aby si vzala podle OKD nevýhodný úvěr ve výši 11 miliard korun,“ zjistil redaktor České televize Radek Wiglasz. Firma musela část úvěru navíc použít k tomu, aby měla na vyplacení dividend mateřské NWR.

Podle Hospodářských novin si OKD zároveň stěžuje na nevýhodné smlouvy k odběru energií. Pokud by je firma vypověděla, musela by NWR platit vysoké pokuty ve výši asi 270 milionů korun, zjistil deník.  

Problémy v OKD

Ohledně situace v OKD již zasedala krajská tripartita Moravskoslezského kraje. Její zástupci vyzvali vládu, aby OKD pomohla finančním úvěrem. A to ještě před 10. srpnem, kdy zasedne věřitelský výbor, který rozhodne o dalším osudu firmy. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhoval půjčku až miliardu korun od státního podniku Prisko. Nezaručuje ale, že se vše státu vrátí. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s miliardou nesouhlasí

„Budu se snažit vládním představitelům vysvětlit a zdůraznit, že problematika provozování dolů je velmi složitá a nelze ji srovnávat s jinými provozy. Nelze srovnávat konkurz textilních firem a teoretické zastavení provozu důlní společnosti, a to z mnoha známých důvodů,“ uvedl insolvenční správce OKD Lee Louda. Jako důvody jmenoval například řešení důlních škod, nebezpečí důlních plynů, každodenní kontrolu a údržbu šachet nebo rekultivaci.

OKD zpět státu

Poté, co proběhne insolvenční řízení, by se podle triparity mělo OKD plně vrátit do rukou státu. „Podle zástupců krajské tripartity je to jediné možné řešení, které zabezpečí těžbu v příštích letech,“ doplnil Radek Wiglasz.

Tripartita podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) podporuje způsob, jakým je ministerstvo průmyslu a obchodu připraveno řešit problematiku provozního financování OKD, tedy prostřednictvím státní půjčky za účelem reorganizace společnosti.

„Vyzývá tímto vládu k urychlenému přijetí tohoto usnesení, a to ještě před jednáním schůze věřitelů 10. srpna. V opačném případě hrozí bezpečnostní rizika pro celý region,“ řekl Novák. Připomněl, že stát by mohl uvolnit až miliardu korun, kterou by prostřednictvím některé ze státních organizací půjčil OKD jako provozní kapitál. „Tak aby byly zajištěny mzdy, ale také samozřejmě průběžné platby dodavatelům po době, kdy byl podán návrh na insolvenci,“ řekl Novák. 

Tripartita také vyzvala vládu k dohodě se společností OKD, která povede k uzavření Dolu Paskov v technologicky co nejkratším možném termínu. „Víme, že Důl Paskov způsobuje další prohloubení ztráty OKD,“ řekl Novák. Aktuální situace podle něj neumožňuje společnosti OKD, aby zahájila kroky k uzavření Dolu Paskov, protože by nebyla schopna hradit sociální program pro propouštěné horníky.

Předsedou prozatímního věřitelského (PVV) výboru firmy OKD, která je v úpadku, byl minulý týden v Karviné zvolen zástupce České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), tedy reprezentant státu.

OKD na sebe insolvenční návrh podala sama. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Prozatímní věřitelský výbor má tři členy – český stát prostřednictvím ČSSZ, zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport (AWT).

Insolvenční správce OKD v dopise Krajskému soudu v Ostravě již dříve sdělil, že ČSSZ podala k insolvenčnímu soudu přihlášku pohledávky téměř 75 milionů korun, zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna ve výši 34 milionů korun a AWT ve výši téměř 142 milionů korun.

Podle Loudy zatím přihlásilo své pohledávky zhruba 230 věřitelů. „Jejich počet každým dnem narůstá. V současné době intenzivně pracujeme na přezkumu uplatněných pohledávek. Zároveň připravuji soupis majetku,“ uvedl již dříve v tiskovém prohlášení.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Jejím majitelem je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků.