Mládek nezaručuje, že se státu vrátí vše, co OKD půjčí

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) připustil, že část až miliardové půjčky, kterou by stát mohl OKD poskytnout, by se státu nemusela vrátit. Půjčka státu by ale podle něj byla při vyplácení pohledávek prioritní, uvedl v televizní debatě na Primě. Pravicová opozice s finanční pomocí státu nesouhlasí, podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije by stát neměl nesystémově zachraňovat jednu vybranou firmu.

Mládek v debatě na Primě uvedl, že peníze státu jsou potřeba na platy horníků, na plynulý přechod horníků do jiných zaměstnání a na to, aby insolvence, v které se OKD nachází, nebyla chaotická. Proto by měl podle něj stát peníze půjčit i s rizikem, že se část nevrátí. „Je to superseniorní pohledávka, čili prioritní. Ambicí je (vrátit) samozřejmě 100 procent, ale nejsem připraven to zaručit,“ řekl ministr Mládek.

ODS s půjčkou pro OKD nesouhlasí. „OKD je soukromá firma, nevím, proč by ji stát měl zachraňovat. Řeší se to pro jeden soukromý podnik, ale na OKD je nabaleno spousta jiných firem, ty taky budou muset skončit,“ uvedla Udženija. Podle ní by část horníků měla odejít do předčasného důvodu a část absolvovat rekvalifikaci. Stát by měl podle Udženije rovněž podpořit firmy v regionu, které by bývalé horníky zaměstnaly.

Zatím není jasné, kolik by stát mohl OKD půjčit, ani jakým způsobem. Jasno by mohlo být do konce června. Mládek navrhuje půjčku až miliardu korun od státního podniku Prisko. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s miliardou nesouhlasí. Při návštěvě OKD tento týden ale připustil, že by firma mohla potřebovat až 400 milionů korun.

Mládek v dole Centrum u Mostu
Zdroj: ČT24

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že má nejméně u 650 věřitelů dluhy přesahující 17 miliard korun, nedokáže splácet své závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun.



Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.
V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Mládek ve středu na schůzce koaličních stran navrhl půjčit OKD miliardu korun, lídři koaličních stran se však na výši půjčky neshodli. Půjčka by měla být od státního podniku Prisko. O sumě a struktuře půjčky se bude debatovat, vláda má podle Mládka vůli rozhodnout do konce června. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že OKD ale zřejmě nepotřebuje půjčit miliardu korun, protože by podle něho již v srpnu měla mít kladné cash flow, v červenci by proto neměl být problém s výplatami.