Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.

„Policisté desítky osob vyřešili v příkazním řízení, nebo oznámili na příslušný správní orgán, a to z důvodu porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky,“ řekla mluvčí Violeta Siřišťová. Na místě mohli policisté uložit až deset tisíc korun, ve správním řízení hrozí až sto tisíc.

V průběhu silvestrovské noci pražští policisté vyjížděli od šesti hodin večer do šesti hodin ráno k více než pěti stům oznámením na linku 158, nejčastěji k výtržnostem, k používání pyrotechniky na zakázaných místech a k domácím hádkám.

Výtržník zranil policistu

Policie také během silvestrovských oslav zajistila deset lidí pro podezření z přestupku a jednu osobu zadržela pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. V blízkosti Václavského náměstí napadl totiž muž policistu, který pak skončil se zraněním hlavy v nemocnici.

S dohledem v centru Prahy pomáhali také strážníci městské policie. „Zatímco před rokem řešili 234 přestupků spojených se zábavní pyrotechnikou, letos toto číslo vystoupalo na 355. Jedná se tedy o více než padesátiprocentní nárůst přestupků. Stovkám dalších přestupků pak strážníci předešli tím, že byli na místě a ve chvíli, kdy viděli, že si lidé začali připravovat pyrotechniku, upozornili je na platnou vyhlášku,“ řekla České televizi mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Zákaz pyrotechniky v dalších městech

V Jihlavě zastupitelé zakázali zábavní pyrotechniku v městské památkové zóně. I tam o silvestrovské noci řešili strážníci několik porušení. „Zaznamenané přestupky byly strážníky vyřešeny na místě,“ uvedl zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera.

„Městská policie obdržela celou řadu oznámení na odpalování petard a ohňostrojů. Ve většině případů se ale oznámení týkala lokalit, kde neplatí obecně závazná vyhláška zakazující používání zábavné pyrotechniky,“ dodal.

Ve Zlíně policisté porušení zákazu použití pyrotechniky řešit nemuseli. Vyhláška tam zakazuje použít zábavní pyrotechniku například v půlkilometrové vzdálenosti od areálu ZOO nebo útulků pro opuštěná a toulavá zvířata. Na zastávkách, hřištích a sportovištích pak do padesáti metrů od nich.

„Řešili jsme jen jeden případ, kdy zábavní pyrotechnika vylekala osoby, které nečekaly její použití. Nejednalo se ale o schválnost, nevznikla újma na zdraví či škoda na majetku a ani nedošlo k porušení předmětné Obecně závazné vyhlášky. Věc tedy nebyla posouzena jako přestupek a vše skončilo poučením osob,“ sdělil zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík. Zároveň podotkl, že strážníci v centru města hasili papírový obal, který vzplanul od zábavní pyrotechniky.