Soud poslal Rathovi výzvu k nástupu do vězení

Události: Rath dostal výzvu do vězení (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi výzvu k nástupu do vězení. Dostali ji i další odsouzení v korupční kauze. Rath byl v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci. Později byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy. Podle verdiktu přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.

Ve vězení má Rath podle soudu strávit dalších několik měsíců. Odpykával si totiž už jiný nepodmíněný sedmiletý trest. „Výzva k nástupu trestu odnětí svobody byla všem odsouzeným odeslána právě dnes (v pátek –⁠ pozn. red.),“ uvedl mluvčí soudu Jiří Wažik. Na její převzetí mají odsouzení deset dní, od doručení pak musí do vězení nastoupit do pěti dnů.

Ústřední trojicí druhé větve kauzy byli stejně jako v první části případu právě Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Podle soudu si na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Také Kottovým prodloužily soudy tresty na osm let vězení.

Obžalobě čelilo ještě šest lidí včetně bývalého generálního ředitele Metrostavu Pavla Piláta. Do vězení soudy poslaly ještě Lucii Novanskou a Pavla Drážďanského, zbylé obžalované potrestaly podmínkami. Metrostavu soudy na tři roky zakázaly účast ve veřejných soutěžích.

Peněžité tresty v souhrnu přesahují u obviněných lidí 49 milionů korun, u firem 16 milionů korun. Zákaz účasti na veřejných soutěžích na tři roky má stejně jako Metrostav také firma Jipe, na dva roky pak společnost Hospimed a Puro Klima.

Dvě firmy, které v korupční kauze také čelily obžalobě, odvolací pražský vrchní soud vyčlenil k samostatnému projednávání. Jednalo se o firmy Aveza a Tenton. „Řízení bylo zastaveno, protože tyto společnosti byly zrušeny,“ sdělila ČT mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová. K zastavení došlo podle databáze Infosoud 18. srpna.