TÉMA

Kateřina Pancová

Soud poslal Rathovi výzvu k nástupu do vězení

Krajský soud v Praze zaslal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi výzvu k nástupu do vězení. Dostali ji i další odsouzení v korupční kauze. Rath byl v lednu podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za korupci. Později byl ale pravomocně uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy. Podle verdiktu přijímal úplatky a manipuloval s tendry ve Středočeském kraji.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 11:14|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Soud propustil z vězení Kateřinu Kottovou z Rathovy korupční kauzy, píše iDNES

Soud propustil bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, která si odpykávala šestiletý trest za manipulace se zakázkami Středočeského kraje, z vězení. V ruzyňské věznici a předtím ve vazební věznici strávila dohromady tři roky, tedy polovinu trestu. Napsal to server iDNES.cz. O podmíněné propuštění podle serveru žádal i její muž Petr Kott odsouzený ve stejné kauze ke stejně dlouhému trestu. Soud ale žádost zamítl. S manželi byl z korupce při zadávání tendrů shledán vinným i bývalý středočeský hejtman David Rath.
22. 6. 2021|

Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce, bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a dalších aktérů případu korupce při zadávání zakázek na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici u Prahy. Informoval o tom advokát někdejšího politika Roman Jelínek.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 22:19|

Rath chce v pondělí nastoupit do vězení. Stráví v něm sedm let

Bývalý středočeský hejtman David Rath dostal výzvu k nástupu do vězení, uvedl iROZHLAS. Televize Nova poté uvedla, že nastoupí v pondělí. Někdejší hejtman a ministr zdravotnictví za ČSSD byl zadržen před sedmi lety, v květnu 2012. Pražský vrchní soud ho letos v červnu pravomocně poslal na sedm let do vězení. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.
2. 10. 2019|
David Rath

Rath neuspěl s námitkou kvůli podjatosti, jeho kauza zůstane Krajskému soudu v Praze

Pražský vrchní soud nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočeského kraje za ČSSD Davida Ratha a generálního ředitele společnosti Metrostav Pavla Piláta, aby odebral případ jejich údajné korupce Krajskému soudu v Praze. Rath v lednu uvedl, že považuje soud za podjatý. Projednávání případu chtěl přemístit k pražskému městskému soudu.
18. 3. 2019|

Soud začal řešit druhou korupční větev: Rath si stěžoval na hlemýždí tempo, Kottovi korupci popřeli

Za přítomnosti většiny obžalovaných v úterý u Krajského soudu v Praze začalo jednání v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Obžaloba viní celkem devět lidí a osm firem z uplácení a manipulací při zadávání veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic. Rath před začátkem líčení zopakoval, že žádné úplatky nebral.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 18:09|