Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Společnost pořádá trhy na Hradě

Události: Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Nyní společnost pořádá trhy na Hradě (zdroj: ČT24)

Na Pražském hradě se už tradičně konají vánoční trhy. Firma Astacus jednatele Michala Pechana si letos kromě prostoru za katedrálou pronajala také část druhého nádvoří. Několik Pechanových zaměstnanců přitom v minulosti sponzorovalo Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ). Hrad žádný střet zájmů nevnímá.

Aby se návštěvníci dostali ke stánkům na Hradě, musejí projít bezpečnostními kontrolami. Ve frontě tak stojí i několik desítek minut. Prezidentská kancelář v posledních týdnech hlasitě volala po jejich zrušení. V minulosti přitom opatření hájila.

„Spojování kontrol s vánočními trhy je jen snaha odvrátit pozornost od jádra problému. Kancelář prezidenta republiky doložitelně usiluje o zásadní změnu od první poloviny roku 2021,“ řekl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Vánoční trhy na Hradě už několik let pořádá firma Astacus Michala Pechana. „Šli jsme tam s tím, že jsme měli zpracované materiály, a tím, že jsme měli spoustu zkušeností,“ uvedl v březnu roku 2018 Pechan.

Někteří jeho zaměstnanci přitom pravidelně posílali statisícové dary Straně práv občanů Zemanovci. Například Jana Bendová v roce 2015 – měsíc před prvním hradním pronájmem – darovala 200 tisíc korun. „Tohle je moje soukromá věc a nechci se k tomu vyjadřovat,“ uvedla.

Hradní kancléř Vratislav Mynář už v minulosti odmítl, že by měl sponzoring něco společného s uzavřením smlouvy. Astacus platí za pronájem zhruba pěti set metrů čtverečních asi 800 tisíc korun.

„Provozovatel trhů splnil všechny požadavky provozní i památkové péče a plní další závazky v souladu s platnou smlouvou,“ sdělil Ovčáček.

Některé firmy Michala Pechana a jeho zaměstnanců už před dvěma lety začala prověřovat policie kvůli krácení daní. Strana práv občanů se hájila, že o problémech svého sponzora nevěděla.

„Na toto reagovat nebudeme,“ uvedl bývalý předseda SPOZ Lubomír Nečas. Na dotaz reportéra ČT, zda se Nečas domnívá, že je ve věci vše v pořádku, ale odpověděl, že ne. „Ale nechceme dramatizovat nějakou situaci, kterou novináři vytahují,“ řekl.

Firma pořádala na Hradě od roku 2016 také velikonoční trhy. Letošní vánoční jarmark by měl v areálu trvat až do 6. ledna příštího roku.