Nová digitální platforma má školám pomoci předcházet šikaně

Pedagogové a školní metodici prevence mohou využívat novou digitální platformu zaměřenou na předcházení šikaně a zlepšení vztahů mezi žáky i učiteli. Zájemci v systému najdou programy a vzdělávací kurzy k prevenci rizikového chování. Databáze je přístupná zdarma. Provozovatelem Interaktivní platformy podpory duševního zdraví a prevence rizikového chování (IPREV) je Univerzita Karlova v Praze.

„Primárně je platforma zaměřená na základní školy. Prevence má totiž nejlepší výsledky právě u žáků druhého stupně,“ vysvětluje přednosta Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Michal Miovský, který za vznikem databáze stojí.

IPREV má podle něj pomoct lidem, kteří se věnují prevenci rizikového chování u žáků. Nabízí katalog ověřených programů a intervencí zaměřených na tři oblasti prevence, řekl. V sekci s pravidly pro řízení školy k prevenci rizikového chování se zájemci například dozví, jak má škola komunikovat s rodiči a žáky a jak v ní nastavit zdravé a bezpečné prostředí.

Druhá oblast se věnuje duševnímu zdraví. Cílem programů v této sekci je rozvinout u dětí dovednosti, jako je zvládání smutku či vzteku. Třetí oblast je zaměřená například na problematiku sexuálního zdraví nebo návykových látek. Součástí je i trénink odmítání kouření.

Vzdělávací kurzy

Preventivní programy v katalogu mohou učitelé, ředitelé, pracovníci školských poradenských pracovišť a školní metodici prevence hledat mimo jiné podle zaměření obsahu, věku cílové skupiny a délky kurzu. Autoři jednají s organizacemi, které se prevencí na školách zabývají, aby do databáze přidávaly další programy.

Součástí systému IPREV je podle Miovského také schéma, které školám ukazuje, jak jednotlivé programy zavádět. Aplikace nabízí i vzdělávací kurzy pro ředitele škol a pro pedagogy včetně metodiků prevence, doplnil. K dispozici jsou on-line.

Informace o možnosti využívat platformu IPREV rozešle ministerstvo školství do datových schránek škol a zveřejní na metodickém portálu edu.cz, avizoval ředitel resortního odboru základního vzdělávání a mládeže Michal Černý. Prevenci podle něj považuje ministerstvo za důležitou. Na programy primární prevence dává resort v posledních dvou letech asi čtyřicet milionů korun ročně, dodal.

Na vývoji a provozu platformy IPREV se podílí konsorcium institucí jako Státní zdravotní ústav, Univerzita Karlova a Odborná společnost pro prevenci rizikového chování. Program podporuje Česká školní inspekce a ministerstvo školství.